Najlepsze ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Najlepsze ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Najlepsze ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Najlepsze ciasto marchewkowe, wilgotne i aromatyczne, w środku z ananasem oraz siekanymi migałami, a do tego pyszny krem z mascarpone i likierem kawowym, daje niebiański efekt końcowy.

Jest przepyszne !
Ciasto robi się bardzo szybko, nie trzeba używać miksera, wszystko łączymy ze sobą drewnianą łyżką.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Składniki na okrągłą formę tortową o średnicy 24 cm:

używałam do odmierzania szklanki o poj. 250 ml

250 gram pszennej mąki
200 gram drobnego cukru do wypieków
(można mniej np. 160 gram jeśli lubimy mniej słodkie ciasto )
165 ml oleju rzepakowego 
 100 ml wody
1 łyżeczka sody /7 gram
1 łyżeczka proszku do piecz./ 7 gram
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki zmielonych goździków
*można też użyć gotowej przyprawy do piernika 
1 szklanka pokrojonych w kostke ananasów z
puszki / 260 gram 

4 całe jajka
2 szklanki startej marchwi na średnich oczkach (nie na dużych)/ 360 gram
100 gram migdałów lub włoskich orzechów
100 gram laskowych orzechów / na wierzch ciasta

Na krem :

500 gram serka mascarpone
150 gram cukru pudru
130 gram masła (nie margaryny)
ewent. likier kawowy lub pomarańczowy
*ja dodałam 50 ml likieru kawowego Khalua.

Wykonanie Ciasta:

Na dno formy wkładamy wycięty papier do pieczenia. Piekarnik włączamy do nagrzania.
Suche składniki: mąka,proszek, soda, przyprawy przesiewamy przez sito aby pozbyć się niepotrzebnych resztek oraz spulchnić mąkę. Dodajemy cukier, mieszamy.
Jajka roztrzepujemy rózgą kuchenna lub widelcem, dodajemy do nich olej i wodę, mieszamy dokładnie ze sobą.
Do miski z suchymi produktami wlewamy wymieszane jajka z olejem, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy posiekane migdały,odsączone ananasy, marchewkę – mieszamy ze sobą.
Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika na środkową półke. Pieczemy w temp 175 st. przez około 45 min. do suchego patyczka
Po 40 min można już sprawdzić patyczkiem od szaszłyka czy ciasto jest suche w środku.

Wykonanie kremu:

Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na gładki biały puch , około 5 minut.
Dodajemy serek mascarpone partiami i miksujemy dokładnie. Jeżeli mamy ochotę możemy dodać likier dla wzbogacenia smaku, lub pastę z wanilii.
UWAGA! Krem będzie luźny (jak na zdjeciu) jeśi chcemy aby krem był bardziej sztywny to należy dodać teraz rozpuszczoną ostudzoną żelatynę i porządnie zmiksować krem.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Składanie Ciasta:

Ciasto kiedy jest już ostudzone (ja piekłam dzień wcześniej wieczorem) przekrajamy go na dwie części.
Połowę kremu wykładamy na jeden placek a drugim przykrywamy. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy obficie posiekanymi dość grubo orzechami laskowymi.  Można opruszyć delikatnie cynamonem. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

2

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Print Friendly


4 thoughts on “Najlepsze ciasto marchewkowe z kremem mascarpone”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *