Najlepsze ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

ciasto marchewkowe przepis

ciasto marchewkowe przepis

Najlepsze ciasto marchewkowe, wilgotne i aromatyczne, w środku z ananasem oraz siekanymi migdałami, a do tego pyszny krem z mascarpone i likierem kawowym, daje niebiański efekt końcowy.

Jest przepyszne!
Ciasto robi się bardzo szybko, nie trzeba używać miksera, wszystko łączymy ze sobą drewnianą łyżką.

Składniki na okrągłą formę tortową o średnicy 24 cm:

używałam do odmierzania szklanki o poj. 250 ml

  • 250 gram pszennej mąki
  • 200 gram drobnego cukru do wypieków
    (można mniej np. 160 gram jeśli lubimy mniej słodkie ciasto )
  • 165 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka sody /7 gram
  • 1 łyżeczka proszku do piecz./ 7 gram
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
    *można też użyć gotowej przyprawy do piernika
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę ananasów z
    puszki / 260 gram
  • 4 całe jajka
  • 2 szklanki startej marchwi na średnich oczkach (nie na dużych)/ 360 gram
  • 100 gram migdałów lub włoskich orzechów
  • 100 gram laskowych orzechów / na wierzch ciasta

ciasto marchewkowe przepis

Na krem:

  • 500 gram serka mascarpone
  • 150 gram cukru pudru
  • 130 gram masła (nie margaryny)
  • ewent. likier kawowy lub pomarańczowy
    *ja dodałam 50 ml likieru kawowego Khalua.

Wykonanie Ciasta:

Na dno formy wkładamy wycięty papier do pieczenia. Piekarnik włączamy do nagrzania.
Suche składniki: mąka,proszek, soda, przyprawy przesiewamy przez sito aby pozbyć się niepotrzebnych resztek oraz spulchnić mąkę. Dodajemy cukier, mieszamy.

Jajka roztrzepujemy rózgą kuchenna lub widelcem, dodajemy do nich olej i wodę, mieszamy dokładnie ze sobą.

ciasto marchewkowe wykonanie

Do miski z suchymi produktami wlewamy wymieszane jajka z olejem, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy posiekane migdały,odsączone ananasy, marchewkę – mieszamy ze sobą.
Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy w temp 175 st. przez około 45 min. do suchego patyczka

Po 40 min można już sprawdzić patyczkiem od szaszłyka czy ciasto jest suche w środku.

Wykonanie kremu:

Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na gładki biały puch , około 5 minut. (zajrzyj na sklep.panikucharka.pl i zobacz gdzie kupić w internecie dobry mikser :))

Dodajemy serek mascarpone partiami i miksujemy dokładnie. Jeżeli mamy ochotę możemy dodać likier dla wzbogacenia smaku, lub pastę z wanilii.

UWAGA! Krem będzie luźny (jak na zdjęciu) jeśli chcemy aby krem był bardziej sztywny to należy dodać teraz rozpuszczoną ostudzoną żelatynę i porządnie zmiksować krem.

Składanie Ciasta:

ciasto marchewkowe wykonanie

Ciasto kiedy jest już ostudzone (ja piekłam dzień wcześniej wieczorem) przekrajamy go na dwie części.
Połowę kremu wykładamy na jeden placek a drugim przykrywamy. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy obficie posiekanymi dość grubo orzechami laskowymi.  Można opruszyć delikatnie cynamonem. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

PS potrzebujesz dobrej stolnicy kuchennej? Zobacz w moim sklepie gdzie prezentuję przydatne akcesoria do pieczenia 🙂

 

ciasto marchewkowe przepis

Smacznego!