Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem 

Placek z rabarbarem

Składniki 

  • 1 kg rabarbaru
  • 300 gram mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 gram cukru + 150 gram cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 duża torebka cukru waniliowego
  • 4 jajka+ 2 jajka
  • 200 gram gęstej śmietany 

P1050333 P1050334Placek z rabarbarem

Wykonanie 

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Posypać cukrem waniliowym.

Masło utrzeć mikserem na gładką puszystą masę z 200 gram cukru i esencją z wanilii . Dodawać stopniowo 4  jajka cały czas ucierając je z masą.  

Na koniec dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , miksując ją na wolnych obrotach, aż  do połączenia się składników.

Do drugiej mniejszej miski odłożyć 2 łyżki ciasta .

Pozostałe ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć równomiernie rabarbar wymieszany z cukrem waniliowym.

Do odłożonych 2 łyżek ciasta dodać 2 jajka, 150 gram cukru oraz gęstą śmietanę. Zmiksować aż do połączenia się składników.

Masę wylać na ciasto z rabarbarem. Wstawić ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec je w temp. 180 C przez 55 minut.

Piekłam na funkcji góra-dół bez termoobiegu, na dolnej półce w piekarniku.

Ciasto po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Placek z rabarbarem P1050337 P1050339Placek z rabarbarem Placek z rabarbarem

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *