Sernik – klasyczny i pyszny

Sernik klasyczny na tależu

W tym wpisie przedstawiam przepis na pyszny klasyczny sernik, dowiesz się:

  • jak zrobić pyszny sernik
  • czy przygotowanie sernika jest skomplikowane

Klasyczny sernik jaki przepis?

Najlepszy jest sernik klasyczny na cienkim spodzie ciasteczkowym – robi się szybciutko i nie trzeba specjalnie zagniatać kruchego ciasta, a przy tym smakuje naprawdę dobrze.

Sernik klasyczny cały

Oto przepis:

Składniki na sernik:

  • 1,5 kg sera na sernik (zmielony) u mnie był półtłusty
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (u mnie własnej roboty z wanilią)
    – można dodać też wanilię w płynie lub olejek waniliowy
  • rodzynki – opcjonalnie jeśli ktoś lubi (u mnie bez)
  • 100 gr. masła (nie margaryny)
  • 5 żółtek
  • białka – zostawić na pianę

Składniki na kruchy spód ciasteczkowy:

  • 1 opakowanie ciasteczek digestive bez czekolady
  • ok 80 gr. masła roztopionego
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie jeśli chcemy mieć spód lekko kakaowy)

Jak przygotować sernik? Czy to skomplikowane?

To bardzo proste. Ciasteczka kruszymy w misce i tłuczemy na bardzo małe kawałeczki
Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Postępujemy zgodnie z kolejnymi krokami.

Wykonanie Sernika:

  • Żółtka ubijamy mikserem z 1 szklanką cukru na biały puch.
  • Dodajemy masło ( najlepiej ciepłe, wyjęte wcześniej z lodówki)
  • Ubijamy ok 5 minut.

Do takiej masy jajecznej dodajemy po trochu sera i ubijamy mikserem na gładką masę.
W międzyczasie podczas ubijania dodajemy też opakowanie budyniu w proszku.

Kiedy masa jest już gładka w osobnym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno.
Mieszamy pianę bardzo delikatnie za pomocą łyżki z masą serową.

W tym czasie nagrzewamy już piekarnik.

PS potrzebujesz dobrego piekarnika? Zobacz dobre piekarniki dostępne aktualnie w sprzedaży 🙂

Tortownicę lub formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Na spód wykładamy pokuszone ciasteczka i ugniatamy najlepiej wilgotnymi dłońmi tak aby powstał nam spód do sernika.

Wykładamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temp. 160C na funkcji pieczenia góra – dół na środkowej półce.
Czas pieczenia 1h do 1h15 min (po 1 h należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone)
U mnie ciasto siedziało 1h 10 min.

Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na ok 15 min aby nie doznał szoku po wyjęciu od razu z piekarnika i nam nie opadł – oczywiście serniki maja to do siebie że lubią opadać, jednak ten sernik nie opadł jak widać na zdjęciach jest wysoki.

Sernik klasyczny

Sernik klasyczny upieczony

Sernik klasyczny pokrojony

Zobacz również ciekawy przepis na sernik na zimno 🙂

Smacznego!