Sernik o smaku cytrynowym

Sernik o smaku cytrynowym

Sernik o smaku cytrynowym

Sernik o smaku cytrynowymSernik o smaku cytrynowymSkładniki:
1 kg sera białego na sernik mielonego
(ja użyłam sera firmy Piątnica)
1 czekolada deserowa lub gorzka na polewę
7 jajek
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
aromat cytrynowy
sok z połówki cytryny
otarta skórka z cytryny
20 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
garść rodzynek
garść skórki pomarańczowej

Sernik o smaku cytrynowym

Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek (białka zostawiamy do ubicia na pianę).
Ubijamy mikserem żółtka z cukrem pudrem na białą gęstą masę.
Dodajemy ser,budyń w proszku śmietankowy,miękkie masło, aromat cytrynowy, rodzynki, skórkę pomarańczową,startą skórkę z cytryny ( wcześniej cytrynę sparzyć wrzątkiem i szorujemy skórę szczoteczką ) mieszamy wszystko razem do połączenia się składników.
Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie za pomocą drewnianej łyżki mieszamy z masą serową, nie musi być dokładnie.
Wykładamy masę na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym już piekarniku na dolnej półce w temp 170 C przez 1 godzinę lub chwilę dłużej, wszystko zależy tak naprawdę od naszego piekarnika,u mnie wszystko piecze się znacznie szybciej niż czas podawany w przepisach.
Kiedy upieczemy sernik, uchylamy nieco drzwiczki piecyka i czekamy jeszcze 15 min przed wyjęciem. Naturalne jest że sernik nieco opadnie w dół.
POLEWA: czekoladę rozpuszczamy w rondelku cały czas pilnując aby się nie spaliła, dodajemy mleko lub śmietankę kremówkę tyle aby powstała dobra konsystencja do posmarowania ciasta.

Sernik o smaku cytrynowymSernik o smaku cytrynowym

Smacznego!

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *