Śmietanowiec z galaretkami na zimno

śmietanowiec

Śmietanowiec z galaretkami- na zimno

śmietanowiec

śmietanowiec

Przepis na dużą tortownicę :
0.5 l śmietany tortowej 36%
5 dużych łyżek jogurtu typu grecki/bałkański
(jogurt ten jest gesty)
biszkopty do wyłożenia dna
100 gr cukru pudru
5 kolorowych galaretek
(3 galaretki pójdą pokrojone w kostkę do środka ciasta,
1 do masy śmietanowej i 1 na wierzch)
1 puszka  brzoskwiń

śmietanowiec

Wykonanie:
 3 kolory galaretek rozpuścić w wodzie, każda w osobnym naczyniu. Można rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podaje przepis ale nie jest to konieczne.

Najlepiej jest przygotować te 3 galaretki na dzień przed robieniem ciasta, na wieczór. Następnego dnia nie musimy już czekać aż galaretka nam dobrze zastygnie i będzie nadawać się do krojenia a trwa to dość długo.

Kiedy galaretki nam stężeją na dobre, kroimy je w większą kostkę.

Dwie pozostałe galaretki rozpuszczamy i czekamy do lekkiego ich stężenia, ale nie do zastygnięcia.

Śmietanę ubijamy razem z jogurtem oraz cukrem za pomocą mixera. Do ubitej masy dodajemy 1 tężejącą galaretkę i mieszamy razem.

Tortownice wykładamy folią spożywczą( aby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu masy , czasem tortownice są mało szczelne) Układamy na dnie biszkopty lub inne ciastka wg.uznania

Masę śmietanową wylewamy do tortownicy, dodajemy 3 galaretki pokrojone w kostkę, mieszamy delikatnie wszystko razem. Wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.

Kiedy masa zastygnie, dekorujemy jej wierzch pokrojonymi brzoskwiniami i wylewamy na wierzch ostatnia tężejąca galaretkę.

Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin aby dobrze zastygło i nadawało się do krojenia.

śmietanowiec

galaretki do śmietanowca

tortownica do smietanowca

Smacznego!

 

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Jestem Małgosia, czyli blogowa Pani Kucharka, która lubi czasem upichcić coś fajnego i czerpać z tego satysfakcję. A przede wszystkim jestem mamą cudownego pięciolatka – Viggo Stellana, który chętnie pcha swoje łapki do moich garnków mówiąc, że będzie mi pomagał gotować (dlatego często zostaje uchwycony na zdjęciach). Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, libańska, polska. Staram się też przekonać do skandynawskich smaków, ponieważ od kilku lat pomieszkuję w Danii (to mój drugi dom). Niestety kuchnia duńska nie cieszy mojego podniebienia, za to intrygują mnie ciekawostki związane z tym krajem (kocham mentalność Duńczyków) i postanowiłam podzielić się nimi z Wami (patrzcie na zakładkę „moja duńska kraina”). Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji do Waszych kulinarnych przygód.

2 Responses to Śmietanowiec z galaretkami na zimno

  1. Marta says:

    Moje dzieci uwielbiają ciasta z galaretką,w Lidlu kupiłam sernik na zimno i zrobiłam ciasto na szybko,wyszło równie pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>