Śmietanowiec z galaretkami na zimno

Śmietanowiec z galaretkami na zimno

Śmietanowiec z galaretkami- na zimno

śmietanowiec

śmietanowiec

Przepis na dużą tortownicę :
0.5 l śmietany tortowej 36%
5 dużych łyżek jogurtu typu grecki/bałkański
(jogurt ten jest gesty)
biszkopty do wyłożenia dna
100 gr cukru pudru
5 kolorowych galaretek
(3 galaretki pójdą pokrojone w kostkę do środka ciasta,
1 do masy śmietanowej i 1 na wierzch)
1 puszka  brzoskwiń

śmietanowiec

Wykonanie:
 3 kolory galaretek rozpuścić w wodzie, każda w osobnym naczyniu. Można rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podaje przepis ale nie jest to konieczne.

Najlepiej jest przygotować te 3 galaretki na dzień przed robieniem ciasta, na wieczór. Następnego dnia nie musimy już czekać aż galaretka nam dobrze zastygnie i będzie nadawać się do krojenia a trwa to dość długo.

Kiedy galaretki nam stężeją na dobre, kroimy je w większą kostkę.

Dwie pozostałe galaretki rozpuszczamy i czekamy do lekkiego ich stężenia, ale nie do zastygnięcia.

Śmietanę ubijamy razem z jogurtem oraz cukrem za pomocą mixera. Do ubitej masy dodajemy 1 tężejącą galaretkę i mieszamy razem.

Tortownice wykładamy folią spożywczą( aby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu masy , czasem tortownice są mało szczelne) Układamy na dnie biszkopty lub inne ciastka wg.uznania

Masę śmietanową wylewamy do tortownicy, dodajemy 3 galaretki pokrojone w kostkę, mieszamy delikatnie wszystko razem. Wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.

Kiedy masa zastygnie, dekorujemy jej wierzch pokrojonymi brzoskwiniami i wylewamy na wierzch ostatnia tężejąca galaretkę.

Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin aby dobrze zastygło i nadawało się do krojenia.

śmietanowiec

galaretki do śmietanowca

tortownica do smietanowca

Smacznego!

 

Print Friendly


2 thoughts on “Śmietanowiec z galaretkami na zimno”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *