Szybki piernik świąteczny przekładany konfiturą

Szybki piernik świąteczny przekładany konfiturą

Szybki piernik świąteczny przekładany konfiturą 

Ten przepis jest łatwy w przygotowaniu, piernik nie wymaga leżakowania, jest to szybki piernik świąteczny a zarazem bardzo smaczny za sprawą dwóch smaków konfitury, brzoskwiniowej i śliwkowej. Polewa czekoladowa jest obłednie pyszna a to za sprawą połączenia gorzkiej czekolady i tłustej śmietanki. Piernik palce lizać, zdecydowanie warty wypróbowania.  

Przepis na większą blaszkę do keksa

150 g masła
100 g miodu
150 g czekolady gorzkiej
4 łyżki przyprawy do piernika
4 jajka
50 g cukru , może być brązowy trzcinowy
130 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
słoiczek konfitury brzoskwiniowej
słoiczek konfitury śliwkowej

Polewa:
150 ml śmietany tłustej kremówki np 36%
150 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła

Wykonanie
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do garnka włożyć masło, wlać miód i wsypać połamaną czekoladę. Dodać przyprawę piernikową.
Podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Gdy masa będzie gładka, zostawić do wystudzenia. Ja wystawiam na dwór.
Jajka z cukrem utrzeć na puszystą, białą masę.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, a następnie stopniowo przesiewać do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając.
Na koniec dodać stopniowo masę czekoladową.
Dokładnie połączyć wszystkie składniki i przelać ciasto do przygotowanej formy, wyłożonej papierem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i piec ok. 50 minut
Przed wyjęciem sprawdzić ciasto do suchego patyczka.
Wystudzone  ciasto przekroić na dwie części i przełożyć powidłami
Śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, aż się połączą, zestawić z ognia, dodać masło, dokładnie wymieszać.
Powstałą polewą udekorować piernik i wstawić do lodówki na conajmniej godzinę aby piernik się uformował a czekolada zastygła . Taki piernik z lodówki bardzo dobrze się kroi.

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *