Pyszne i proste bułki pszenno razowe ze słonecznikiem

Pyszne i proste bułki pszenno razowe ze słonecznikiem

Pyszne i proste bułki pszenno razowe ze słonecznikiem 

Składniki na 15 sztuk 

  • 10 g drożdży świeżych
  • 600 ml zimnej wody
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • 300 g mąki razowej
  • 400 g mąki pszennej
  • 15 g soli / 2 łyżeczki

 

Wykonanie 

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Masa bedzie dość luźna i to jest prawidłowe.

Miskę przykryć np. folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok  12 godzin *można dłużej.

Po tym czasie masa w misce urośnie i będzie nadal luźna i mocno kleista.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Masę będziemy przekładać na papier za pomocą dwóch łyżek stołowych które będziemy uprzednio przed każdym nabieraniem masy moczyć w kubku z zimną wodą.

Zimna woda powoduje że masa bardzo ładnie schodzi z łyżek i nie klei się.

Bułki posypujemy obficie ziarnami słonecznika.

Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp 230 C przez  15 min. nie dłużej.

Studzimy ok 15 min i podajemy cieplutkie.

Ps. Należy pamiętać by zostawiać odstępy między nakładaniem kolejnych bułek na blaszke z papierem, bułki w piekarniku rosną.

Wielkość bułek zależy od nas, ile ciasta nabierzemy łyżkami i  wyłożymy na blaszkę z papierem.

Z przepisu wyszło mi 15 sztuk .

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *