Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i truskawkami

Omlet z truskawkami

Przepis na pyszny omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i truskawkami

Omlet

Na 1 omlet z małej patelni:

  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • śmietana tłusta do ubijania 36-38%
  • cukier puder
  • świeże truskawki

truskawki

truskawki

truskawki

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy białka z solą i cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku mieszając mikserem na wolnym obrotach, dodajemy mąkę, proszek,mieszamy chwilkę.

Patelnię rozgrzewamy, smarujemy kawałkiem masła, nadmiar ściągamy ręcznikiem papierowym ( patelnia ma być tylko nawilżona tłuszczem).

Wlewamy masę jajeczną, smażymy na wolnym ogniu ok. 4 minuty z jednej strony. Nie przykrywamy patelni pokrywką. Odwracamy omlet na drugą stronę, smażymy dodatkowe 2 minuty.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Nakładamy na omlet. Truskawki kroimy w grube plasterki, nakładamy na bitą śmietanę. Oprószamy cukrem pudrem truskawki.  Gotowe!

Omlet z truskawkami i bitą śmietaną