Pudding z nasion chia

Pudding z nasion chia

Pudding z nasion chia 

pudding chia

Pudding z nasion chia

Zdrowe śniadanie z nasion szałwi hiszpańskiej Chia, bardzo syty, doskonały na rozpoczęcie dnia, robi się bardzo szybko, nie zabiera dużo czasu ponieważ nasiona zalewamy mlekiem roślinnym przed pójściem spać a rano tylko dodajemy owoce i bakalie.

Takie śniadanie jest bardzo dobre także do pracy, na studia czy do szkoły jako drugie śniadanie. Nasiona chia są niesamowicie zdrowe, polecam poczytać trochę o ich działaniu w internecie jeśli ktoś jeszcze się nie orientuje.

Pudding z nasion chia

Przepis na 1 porcję

nasiona chia w mleku
2 łyżki stołowe nasion chia
do kupienia w sklepach zielarskich lub w sklepach ze stoiskiem zdrowej żywności
mleko roślinne dowolne
syrop do polania polecam daktylowy – jest wspaniały.
(do kupienia w sklepie zielarskim)
Jeśli nie macie daktylowego może być miód lub syrop z agawy.
owoce: banan i gruszka
bakalie: orzechy, suszone morele, śliwki, rodzynki

Pudding z nasion chia

Nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Mleka powinno być więcej ponieważ nasiona pęcznieją i o to włśnie chodzi.
Ja daję niecała szklankę mleka.
Rano dokładnie mieszamy całość,kiedy chia są nie mieszane to powstają tzw. kluchy w środku, normalna sparwa, trzeba rozmieszać łyżką.
Jeśli robimy chia w ciągu dnia i mamy możliwość to mieszajmy co jakiś czas wtedy całość będzie idealna gładka.
Warstwami układamy świeże owoce, na nie pół puddingu, następnie kolejna warstwa świeżych owoców, i ostatnia warstwa puddingu, na wierzch układamy bakalie i pokrojone suszone owoce, polewamy syropem

Pudding z nasion chia

Pudding z nasion chia

Smacznego!

 

 

Print Friendly


5 thoughts on “Pudding z nasion chia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *