Pudding z nasion chia

Pudding z nasion chia

Zdrowe śniadanie z nasion szałwii hiszpańskiej Chia, bardzo syty, doskonały na rozpoczęcie dnia, robi się bardzo szybko, nie zabiera dużo czasu ponieważ nasiona zalewamy mlekiem roślinnym przed pójściem spać a rano tylko dodajemy owoce i bakalie.

Takie śniadanie ekspresowe jest bardzo dobre także do pracy, na studia czy do szkoły jako drugie śniadanie. Nasiona chia są niesamowicie zdrowe, polecam poczytać trochę o ich działaniu w internecie jeśli ktoś jeszcze się nie orientuje.

Przepis na 1 porcję

  • 2 łyżki stołowe nasion chia do kupienia w sklepach zielarskich lub w sklepach ze stoiskiem zdrowej żywności
  • mleko roślinne dowolne
  • syrop do polania polecam daktylowy – jest wspaniały (do kupienia w sklepie zielarskim)
  • jeśli nie macie daktylowego może być miód lub syrop z agawy
  • owoce: banan i gruszka
  • bakalie: orzechy, suszone morele, śliwki, rodzynki

Przepis

Nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Mleka powinno być więcej ponieważ nasiona pęcznieją i o to właśnie chodzi.
Ja daję niecała szklankę mleka.

Rano dokładnie mieszamy całość,kiedy chia są nie mieszane to powstają tzw. kluchy w środku, normalna sprawa, trzeba rozmieszać łyżką.

Jeśli robimy chia w ciągu dnia i mamy możliwość to mieszajmy co jakiś czas wtedy całość będzie idealna gładka.

Warstwami układamy świeże owoce, na nie pół puddingu, następnie kolejna warstwa świeżych owoców, i ostatnia warstwa puddingu, na wierzch układamy bakalie i pokrojone suszone owoce, polewamy syropem.