Budyń jaglany bananowy z owocami

Budyń jaglany bananowy z owocami

Budyń jaglany bananowy z owocami 

 

Najbardziej smakuje mi kasza jaglana w postaci zblendowanej z bananem. W necie nazywają to budyniem jaglanym , mi bardziej przypomina to i smakuje jak owocowa kaszka dla dzieci. Na śniadanie jadam zamiennie owsiankę oraz tą właśnie kaszkę jaglaną z różnymi owocami w zależności od pory roku. Często do takiej kaszki dodaję też 1 łyżkę otrębów owsianych lub pszennych. Gotuję kaszę tak aby starczyło na 2 śniadania.

Składniki
100 g kaszy jaglanej ( lub 1 torebka ) wystarcza na 2 porcje
mleko roślinne dowolne
syrop klonowy lub z agawy
1 łyżka otrąb / opcjonalnie
1 banan do zmiksowania z kaszą
dowolne świeże owoce i dodatki

Małe info o gotowaniu kaszy
Kaszę należy przepłukać zimną wodą oraz zalać na kilka minut wrzątkiem, następnie przepłukać ponownie zimną wodą / w ten sposób wyzbywamy się typowej goryczki, która znajduje się w kaszy.
Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Jeśli gotujemy kaszę luzem to pamiętajmy aby robić to na wolnym ogniu i nie mieszać kaszy w trakcie gotowania / kasza będzie wtedy ładnie sypka.

Wykonanie
Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 porcje * jedną chowamy do lodówki na następny dzień.
Porcję kaszy zalewamy mlekiem roślinnym tak aby zakryło kaszę, dodajemy pokrojonego dojrzałego miękkiego banana i ewent. 1 łyżkę otrąb. Podgrzewamy całość chwilę aż będzie ciepłe. Następnie blendujemy wszystko ręcznym blenderem na mus. Jeśli kaszka jest dla nas za gęsta to dolewamy nieco mleka.
Na wierzch układamy świeże owoce i polewamy syropem klonowym lub z agawy.

 

 

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *