Kasza jaglana z gruszką i sosem wiśniowym

Kasza jaglana z gruszką i sosem wiśniowym

Kasza jaglana z gruszką i sosem wiśniowym

Składniki
pół szkanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
2 gruszki
sos wiśnowy
syrop klnowy lub z agawy do posłodzenia

Wykonanie

kaszę jaglana przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać aby pozbyć się goryczy która występuje w kaszy. Należy kaszę przepłukać pod zimną wodą kilka razy a na koniec wymoczyć ilka minut we wrzątku.

Kasza jeśli zbyt gęsta należy rozrobić z mlekiem.

Kaszę przekładamy do miski . Na kaszę wrzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę oraz polewamy sosem wiśniowym który albo robimy sami z kompotu wiśniowego lub zastępujemy powidłami wiśniowymi względnie inną polewą jaką mamy obecnie  w domu .

Kaszę jaglaną można przechowywac w lodówce kilka dni i używać codziennie rano na śniadanie, po podgrzaniu z mlekiem.

Print Friendly


1 thought on “Kasza jaglana z gruszką i sosem wiśniowym”

  • Absolutna rozkosz dla podniebienia taka kompozycja smaków. Jedynie od siebie dodałabym jeszcze kilka kawałków banana, które uwielbiam ponad wszystko! I Podobnie przepłukuję kaszę jaglaną ze szczególnym naciskiem na moczeniu we wrzątku – bowiem ten etap już dokładnie oczyszcza kaszę i zalewając już porcją wody do gotowania nie ma żadnego mętnego śladu z kaszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *