Mus jaglany z prażonymi jabłkami

Mus jaglany z prażonymi jabłkami

  Jak  gotować kaszę jaglaną? oraz przepis na   Mus jaglany z prażonymi jabłkami

mus jaglany z prażonymi jabłkami

Gotowanie kaszy jaglanej słów kilka …

Jak wiadomo już kasza jaglana oraz zrobione z niej dania są bardzo zdrowe, alternatywą dla porannej owsianki jest gotowana kasza jaglana z owocami, z musami,z bakaliami. Kasza może być zmiksowana na mus, wtedy smakuje bardziej jak kaszka, może być po prostu ugotowana na sypko i wymieszana z ulubionymi dodatkami. Można szaleć i wymyślać jak z owsianką.

Gotowanie kaszy –  nie jest trudne ( jeśli chcemy ją jeść na śniadanie to najlepiej ugotować ją dzień wcześniej wieczorem, ponieważ rano nikt nie ma tyle czasu by stać przy kuchni i robić takie śniadanie)

Proporcje kaszy są następujące 2:1 ( 2 szkanki wody : 1 szklanka kaszy) 

Jeśli ugotujemy 1 szklankę to wyjdzie nam naprawdę  dużo tej kaszy ponieważ ona zwiększa objętość po ugotowaniu. Taka ilość dobra jest na kilku osobową rodzinę. Dla 1-2 osób wystarczy spokojnie pół szklanki kaszy ugotowanej w 1 pełnej szklance wody lub mleka .

Ja kaszę gotuję zawsze w mleku roślinnym, ponieważ według mnie ma lepszy smak niż taka ugotowana na samej wodzie.

Uwaga ! Kaszę należy  wcześniej dobrze wypłukać, ponieważ kasza ta ma posmak  goryczki i należy  się jej pozbyć przed gotowaniem. Ja osobiście robię to tak że kaszę  płuczę pod bierzącą wodą, następnie zalewam ja wrzątkiem na około 5 min. Odlewam i ponownie płuczę ją  zwykłą wodą. Tak dobrze wypłukaną kaszę możemy już gotować z  odrobiną soli lub bez .( według uznania)

Kaszę wsypujemy  do garnka w którym woda lub mleko już się zagotowały, przykrywamy  pokrywką i gotujemy już dalej na bardzo małym ogniu, aż do momentu kiedy kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. (czas ten jest różny od 15-20 min i w zależności ile tej kaszy gotujemy, trzeba pilnować ponieważ kasza szybko przywiera do dna garnka )

Uwaga !  Podczas gotowania nie mieszamy kaszy łyżką bo wyjdzie nam mamałyga. Kasza jaglana nie lubi mieszania i gotuje się całkowicie sama. Ugotowaną kaszę odstawiamy jeszcze na jakieś 5 min pod pokrywką. 

W zależności do czego będziemy używać kaszy może pozostać ona gęsta, lub jeśli lubimy ją jeść jak owsiankę z owocami należy ją  rozrzedzić dolewając  mleka roślinnego- tyle aby nasza konsystencja nam odpowiadała. Ja często rozrzedzam ją dolewając mleko kokosowe, co nadaje nieco egzotyczny smak i świetnie pasuje do owoców. 

Jeśli ją zmiksujemy to w smaku i konsystencji będzie przypominać dziecięcą kaszkę. 

mus jaglany z prażonymi jabłkami

Przepis na mus jaglany z prażonymi jabłkami:

Kaszę jaglaną ugotowaną na mleku roślinnym, miksujemy blenderem ręcznym na papkę .

Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka ( można użyć mleko kokosowe z puszki, będzie egzotyczny smak)

Kilka jabłek (4 większe sztuki) obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i gotujemy na wolnym ogniu z odrobiną wody na dnie aby się nie przypaliły.

Dodajemy do nich dowolne słodzidło  oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Gotujemy jabłka aż się rozpadną i będą bardzo miękkie.

Blendujemy je i dodajemy do kaszy, mieszamy  wszystko razem.
Na wierzch możemy dołożyć bakalie, płatki kokosowe, polać syropem klonowym, daktylowym lub innym.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *