Owsianka z figami, orzechami nerkowca i duńskimi powidłami śliwkowymi

Owsianka z figami, orzechami nerkowca i duńskimi powidłami śliwkowymi

Owsianka z figami, orzechami nerkowca i duńskimi powidłami śliwkowymi- Sveskegrød

owsianka z powidłami, figami i orzechami

Porcja na 1 osobę:
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka cukru
3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka otrąb owsianych
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
3 suszone figi przekrojone na pół
garść orzechów nerkowca
powidła z suszonej śliwki

Wykonanie:
Do rondla wlać mleko, zagrzać. Wsypać płatki owsiane i otręby, gotować na małym ogniu, mieszając ok.5 min nie dłużej. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.
Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy  troszkę płatków np. 1 łyżkę.
Na wierzch dodajemy powidła, orzechy oraz figi.

owsianka z powidłami, figami i orzechami

Sveskegrød- dosłowne przetłumaczenie na j.polski będzie brzmiało: Śliwkowa papka, i jest to coś pomiędzy naszymi powidłami śliwkowymi tyle że, robi się to ze śliwek suszonych oraz konsystencja jest rzadsza od tradycyjnych powideł. Duńczycy jedzą taki „grødz różnych owoców. Można zrobić lub kupić z owoców truskawek, jabłek, moreli. Jedzą to głównie na śniadanie z mlekiem, jogurtem, maślanką. Ja używam tego do owsianki, budyniu oraz do ugotowanego ryżu na słodko z takimi a’la powidłami, co smakuje bardzo dobrze.

Na dole podaje przepis jak w bardzo prosty sposób można takie powidła przygotować samemu w domu.

owsianka z powidłami, figami i orzechami

Sveskegrødśliwkowa papka do deserów
350 gr śliwek suszonych
1 litr wody
Otarta skórka z połówki cytryny
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z wanilią

Wykonanie:

Śliwki suszone namoczyć w 1 litrze przegotowanej  i ostudzonej wodzie oraz z cukrem waniliowym przez całą noc.

Dodać skórkę z otartej cytryny.

Gotować w tej wodzie z moczenia śliwek (około 15 minut )na średnim ogniu do momentu aż śliwki się rozejdą na części.

Zagęścić sos śliwkowy mąką rozrobioną z małą ilością wody. Ewentualnie dosłodzić w razie potrzeby cukrem pudrem.

Propozycja: latem kiedy mamy świeże śliwki można dodać połowę śliwek suszonych oraz połowę świeżych z dodatkiem cukru lub ksylitolu.

 

Smacznego!

 

Print Friendly


1 thought on “Owsianka z figami, orzechami nerkowca i duńskimi powidłami śliwkowymi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *