Marchewka na gęsto do obiadu

marchewka na gęsto

Marchewka na gęsto – do obiadu

marchewka na gęsto

Jest to mój ulubiony dodatek do obiadu na ciepło. Marchewka ma słodki smak, sosik jest aksamitny, razem smakuje obłędnie. Można zrobić też wariant z dodatkiem zielonego groszku, ale sama marchewka jest też bardzo dobra.

Składniki:
1 kg ładnej świeżej marchwi
1 łyżeczka cukru
(jeśli marchew jest mało słodka to dajemy 2 łyżeczki)
Pół łyżeczki soli
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
Odrobina  kurkumy

marchewka na gęsto

Wykonanie:

Marchew obieramy i kroimy albo w grubsze plasterki albo w kostkę.

Wkładamy do garnka, zalewamy wodą do przykrycia marchwi.

Dodajemy cukier, sól oraz masło.

Dusimy na wolnym ogniu pod pokrywką, do momentu aż marchew zmięknie.

W kubeczku rozrabiamy łyżeczkę mąki z odrobiną wody.

Dodajemy do marchewki energicznie mieszając aż marchewka zgęstnieje .

Dodajemy odrobinę kurkumy aby sos był ładnie żółtawy (opcjonalnie)

Smacznego!

 

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Mam na imię Gosia Kamila i mam 35 lat, mieszkam w Północnej Jutlandii w Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka”. Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light. Oprócz przepisów kulinarnych na blogu znajdziecie również wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem i ludzi żyjących tutaj (patrz – kategoria „Moja Skandynawia” ) oraz pomysły na dekoracje dla domu i ogrodu. Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię? – długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Co lubię? – gotować jesienią i zimą oraz pracować i odpoczywać w ogrodzie latem. Prywatnie jestem też mamą wspaniałego synka -Viggo Stellan który obecnie ma 7 lat :-) Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód. Gosia – Kamila vel Pani Kucharka

11 Responses to Marchewka na gęsto do obiadu

  1. Och, Pani mieszka w Danii – to pięknie! :) A proszę mi powiedzieć, ba zawsze mam rozkminę co zrobić z warzywami po gotowaniu rosołu – taką marchew z rosołu można przerobić na marchew na gęsto do drugiego? Czy już wszystkie smaki z niej wyszły?

  2. anonimowa says:

    Czy może być normalna margaryna delma ?

  3. Filipek says:

    Właśnie pichcę marchefkę 😛 dla żonki w błogosławionym stanie :) Może to zje :) Pozdrawiam

  4. AnuchaS says:

    Pyszna taka marcheweczka. Taką najbardziej lubi moja córka, a ja z męzem wolimy z dodatkiem groszku.
    Dawno nie robiłam. Dzięki za przypomnienie:)
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *