Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i pomarańczy

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i pomarańczy

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i pomarańczy

Składniki
1 kg czerwonej kapusty drobno poszatkowanej
2 jabłka
3 pomarańcze
100 g posiekanych orzechów/ opcjonalnie / lub pestki z dynii 
kilka łyżek dżemu z czerwonej porzeczki * np. Łowicz
lub konfitura z borówki amerykańskiej
100 ml soku jabłkowego, pomarańczowego lub z cz.porzeczki
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki octu winnego białego lub czerwonego osól i pieprz

Wykonanie
Poszatkowaną kapustę solimy i odstawiamy na 30 min aby nieco zmiękła.
Robimy zalewę / mieszamy w miseczce ocet, sok, dżem oraz miód.
Jabłka dobrze myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki razem ze skórką.
Pomarańcze obieramy tak jak jabłka ze skórki i kroimy w małe ćwiartki
pomarańcze nie powinny mieć skóry.
Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy zalewę, mieszamy
Doprawiamy solą i pieprzem lub ewent, do smaku tak jak lubimy .
Możemy posypać po wierzchu płatkami z posiekanych orzechów
Odstawiamy na min 1 h przed podaniem aby smaki się przegryzły .

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *