Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

p1060621

Składniki
pół malutkiej lub ćwiartka z większej czerwonej kapusty
3 małe jabłka
sól, pieprz czarny
dowolna pasta z chilli np. sambal olek
3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
2 gałązki świeżego rozmarynu /opcjonalnie

Wykonanie
Jeśli posiadamy moździeż możemy utrzeć swieże igiełki rozmarynu razem z solą, na gładki proszek. Taka rozmarynowa aromatyczna sól świetnie pasuje do takiej kapusty.
Kapustę szatkujemy na bardzo cieńiutką.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
oliwę mieszamy z pastą paprykową / w zależności jak mocną pastę używamy dodjamy jej wg. uznania.
W misce mieszamy kapustę z jabłkiem oraz pozostałymi przyprawami i dodatkami.
Mieszamy całość dokładnie, doprawiamy pieprzem i solą * jeśli nie ucieraliśmy soli z rozmarynem.
Smakujemy całośc i ewentualnie doprawiamy według uznania.

p1060624

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *