Surówka z buraczków

buraczki na zimno

Surówka z buraczków na zimno

buraczki na zimno

(surówka bardzo długo może stać w lodówce, nawet 2 tygodnie)
Składniki:
1kg buraków
2 jabłka
Sok z połowy cytryny
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule
Sol,pieprz czarny,cukier
Oliwa z oliwek

Wykonanie:
Buraki umyć i ugotować w mundurkach, lub upiec zawinięte w foli w piekarniku. Obie formy zajmują w zasadzie tyle samo czasu ( u mnie jest to zawsze do 2h) Jeżeli pieczemy w piekarniku to w temp.190C.

Jeżeli gotujemy to do gotowania dodać 1 łyżkę octu oraz łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu bez pokrywki.

Ugotowane/upieczone buraki obieramy ze skórek kiedy wystygną.

Trzemy na tarce o grubych oczkach.

Jabłka obieramy i także ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Natkę pietruszki siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

W misce łączymy wszystkie składniki razem ze sobą doprawiając przyprawami wg. naszego smaku, sokiem z cytryny oraz oliwa z oliwek.

Odstawić na 1h żeby się smaki “przegryzły”ze sobą. Spróbować buraczki  i w razie konieczności dosmaczyć ponownie.

buraczki na zimno

Smacznego!

 

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Mam na imię Małgosia, mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka” Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light oraz wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem oraz ludzi żyjących tutaj. Patrz zakładka : „Moja duńska kraina” Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię: długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód.

11 Responses to Surówka z buraczków

  1. basia says:

    pyszna SURÓWKA :) to mój smak dzieciństwa! :)

  2. ewelina says:

    dzis wlasnie taka robie dziekuje za przepis:))))

  3. ola says:

    Dlaczego nazywasz SURÓWKĄ potrawę, która NIE jest z SUROWYCH warzyw?

    • a jak według ciebie mam to nazwać?

      • ola says:

        Jak nazwać… Cóż, słownik podaje definicję surówki jednoznacznie: «potrawa z surowych warzyw lub owoców», czyli wiadomo, że nie surówką. Może zatem sałatką («potrawa z drobno pokrajanych warzyw, owoców, ryb itp. podawana na zimno») albo jarzyną/jarzynką (1. «część jadalna rośliny warzywnej»; 2. «potrawa przyrządzona z tych roślin»). Pozdrawiam serdecznie 😉

    • gosia says:

      ale masz kobiety problemy… do ziemniaków i sztuki mięsa podaje się surówkę a nie sałatkę.
      Sałatka to raczej samodzielne danie.

  4. ewelina says:

    super przepis dziekuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>