Surówka z buraczków

buraczki na zimno

Surówka z buraczków na zimno

buraczki na zimno

(surówka bardzo długo może stać w lodówce, nawet 2 tygodnie)
Składniki:
1kg buraków
2 jabłka
Sok z połowy cytryny
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule
Sol,pieprz czarny,cukier
Oliwa z oliwek

Wykonanie:
Buraki umyć i ugotować w mundurkach, lub upiec zawinięte w foli w piekarniku. Obie formy zajmują w zasadzie tyle samo czasu ( u mnie jest to zawsze do 2h) Jeżeli pieczemy w piekarniku to w temp.190C.

Jeżeli gotujemy to do gotowania dodać 1 łyżkę octu oraz łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu bez pokrywki.

Ugotowane/upieczone buraki obieramy ze skórek kiedy wystygną.

Trzemy na tarce o grubych oczkach.

Jabłka obieramy i także ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Natkę pietruszki siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

W misce łączymy wszystkie składniki razem ze sobą doprawiając przyprawami wg. naszego smaku, sokiem z cytryny oraz oliwa z oliwek.

Odstawić na 1h żeby się smaki “przegryzły”ze sobą. Spróbować buraczki  i w razie konieczności dosmaczyć ponownie.

buraczki na zimno

Smacznego!

 

Print Friendly

About Malgorzata Drohomirecka

Jestem Małgosia, czyli blogowa Pani Kucharka, która lubi czasem upichcić coś fajnego i czerpać z tego satysfakcję. A przede wszystkim jestem mamą cudownego pięciolatka – Viggo Stellana, który chętnie pcha swoje łapki do moich garnków mówiąc, że będzie mi pomagał gotować (dlatego często zostaje uchwycony na zdjęciach). Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, libańska, polska. Staram się też przekonać do skandynawskich smaków, ponieważ od kilku lat pomieszkuję w Danii (to mój drugi dom). Niestety kuchnia duńska nie cieszy mojego podniebienia, za to intrygują mnie ciekawostki związane z tym krajem (kocham mentalność Duńczyków) i postanowiłam podzielić się nimi z Wami (patrzcie na zakładkę „Kraj Wikinga-Denmark”). Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji do Waszych kulinarnych przygód.

6 Responses to Surówka z buraczków

  1. ewelina says:

    dzis wlasnie taka robie dziekuje za przepis:))))

  2. ola says:

    Dlaczego nazywasz SURÓWKĄ potrawę, która NIE jest z SUROWYCH warzyw?

  3. ewelina says:

    super przepis dziekuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>