Buraczki na zimno do obiadu

Buraczki na zimno do obiadu

Buraczki na zimno do obiadu 

(surówka bardzo długo może stać w lodówce, nawet 2 tygodnie)

Składniki:
1kg buraków
2 jabłka
Sok z połowy cytryny
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule
Sol,pieprz czarny,cukier
Oliwa z oliwek

Wykonanie:

Buraki umyć i ugotować w mundurkach, lub upiec zawinięte w foli w piekarniku. Obie formy zajmują w zasadzie tyle samo czasu ( u mnie jest to zawsze do 2h) Jeżeli pieczemy w piekarniku to w temp.190C.

Jeżeli gotujemy to do gotowania dodać 1 łyżkę octu oraz łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu bez pokrywki.

Ugotowane/upieczone buraki obieramy ze skórek kiedy wystygną.

Trzemy na tarce o grubych oczkach.

Jabłka obieramy i także ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Natkę pietruszki siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

W misce łączymy wszystkie składniki razem ze sobą doprawiając przyprawami wg. naszego smaku, sokiem z cytryny oraz oliwa z oliwek.

Odstawić na 1h żeby się smaki “przegryzły”ze sobą. Spróbować buraczki  i w razie konieczności dosmaczyć ponownie.

 

Smacznego!

 

Print Friendly


24 thoughts on “Buraczki na zimno do obiadu”

  • Dzisiaj spróbuje ” wykonać ” surówkę do obiadu (ziemniaki, kotlet schabowy)bo przepis brzmi bardzo zachęcająco.

    Pozdrawiam, miłego dnia

  • Zle mnie pani zrozumiała chodzilo mi o to…. Myslalam że buraki dlugo gotują sie przez ocet ale to nie ma znaczenia. To ze dla koloru to wiem. Faktycznie lepiej zrobic w/g przepisu.

  • Buraki bez octu tez długo się gotują. Nie chciałam pani urazic. Przepraszam…. A to nie uwaga ani atak tylko wyrażenie swojej opini. Któryś raz z kolei robie ten przepis bez jabłka. Polecam również dodać przysmazonej cebuli.

  • No ale wiadomo zwyczajowo zwana surowka i wszedzie pod ta kategoria wystepuje, mamy impas 😛 Moze jakies nowe okreslenie ?

  • Nie wiem czemu tak sie unosicie dla mnie surowe warzywa nie traca swoich wartosci, gotowane tak. Uzasadniona uwaga. Ale czy kazda uwaga to atak ? Z nam przepis na gotowane buraczki wiec specjalnie wpisalem SUROWKA 🙂

  • Bez sensu ten przepis. Nie dość że te buraki gotowaly się długo ze wzgledu na ocet to po ugotowaniu i tak musiałam dodac ocet i ten cukier bo nie przeszlo octem. Chyba lepiej ugotować najpierw burki krócej a potem dodać te wszystkie składniki. Nastepnym razem tak zrobie.

    • Ocet dodaje się do buraków aby nie traciły swojego koloru, nie po to aby smakowały octem. Buraczki nie mają być wcale octowe w smaku w tej surówce, ale proszę zrobić wg. uznania następnym razem

  • super zrobilem wyszlo nawet zapytano mnie czy sam to przygotowalem ? pewnie że tak no może z malą pomocą bloga twojego ha ha pozdrówka.

  • Zrobiłem i pochwalam przepis.Adekwatna jest również nazwa „surówka”, ponieważ jest sporo w niej świeżości / w tym surowych składników/.

      • Jak nazwać… Cóż, słownik podaje definicję surówki jednoznacznie: «potrawa z surowych warzyw lub owoców», czyli wiadomo, że nie surówką. Może zatem sałatką («potrawa z drobno pokrajanych warzyw, owoców, ryb itp. podawana na zimno») albo jarzyną/jarzynką (1. «część jadalna rośliny warzywnej»; 2. «potrawa przyrządzona z tych roślin»). Pozdrawiam serdecznie 😉

          • Prowadząc bloga dostaje się różne komentarze, nie zawsze pochlebne, mamy wolność słowa, trzeba je szanować , ale nie dajmy się zwariować o drobiazgi, chodzi przecież o przepis na coś dobrego nie zależnie czy nazwa jest poprawna czy nie 🙂

        • O Boże! Weź się nie czepiaj człowieku o taką pierdołę! ja pierdziele… to nie konkurs z polskiego tylko blog z przepisami 😉 polecam dać trochę na luz 😀

      • Wydaje mi się,ze jawnie się czepiasz, typowa zgryzliwa polka.Nie ważne jak zwał ważne by było dobre i smakowało.Widać nie gotujesz a filujesz jak by tu komu dokopać!!! pokaż co potrafisz i zobacz co inni o tym myślą.Ja myślę,że potrawa jest ok. ale do gotowania nie dała bym octu – doprawiając trzeba koniecznie.Tak się należy wypowiadać p.mondralińska

    • ale masz kobiety problemy… do ziemniaków i sztuki mięsa podaje się surówkę a nie sałatkę.
      Sałatka to raczej samodzielne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *