Surówka z buraczków

Surówka z buraczków

(surówka bardzo długo może stać w lodówce, nawet 2 tygodnie)

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 jabłka
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz czarny, cukier
  • Oliwa z oliwek

Surówka z buraczków – przepis

Surówka z buraczków

Wykonanie:

Buraki umyć i ugotować w mundurkach, lub upiec zawinięte w foli w piekarniku. Obie formy zajmują w zasadzie tyle samo czasu ( u mnie jest to zawsze do 2h). Jeżeli pieczemy w piekarniku to w temp. 190C.

Jeżeli gotujemy to do gotowania dodać 1 łyżkę octu oraz łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu bez pokrywki.

Ugotowane/upieczone buraki obieramy ze skórek kiedy wystygną.

Trzemy na tarce o grubych oczkach.

Jabłka obieramy i także ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Natkę pietruszki siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

W misce łączymy wszystkie składniki razem ze sobą doprawiając przyprawami wg. naszego smaku, sokiem z cytryny oraz oliwa z oliwek.

Odstawić na 1h żeby się smaki “przegryzły”ze sobą. Spróbować buraczki i w razie konieczności dosmaczyć ponownie.

Smacznego!