(surówka bardzo długo może stać w lodówce, nawet 2 tygodnie)
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 jabłka
- Sok z połowy cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 cebule
- Sól, pieprz czarny, cukier
- Oliwa z oliwek
Surówka z buraczków – przepis
Wykonanie:
Buraki umyć i ugotować w mundurkach, lub upiec zawinięte w foli w piekarniku. Obie formy zajmują w zasadzie tyle samo czasu ( u mnie jest to zawsze do 2h). Jeżeli pieczemy w piekarniku to w temp. 190C.
Jeżeli gotujemy to do gotowania dodać 1 łyżkę octu oraz łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu bez pokrywki.
Ugotowane/upieczone buraki obieramy ze skórek kiedy wystygną.
Trzemy na tarce o grubych oczkach.
Jabłka obieramy i także ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Natkę pietruszki siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
W misce łączymy wszystkie składniki razem ze sobą doprawiając przyprawami wg. naszego smaku, sokiem z cytryny oraz oliwa z oliwek.
Odstawić na 1h żeby się smaki “przegryzły”ze sobą. Spróbować buraczki i w razie konieczności dosmaczyć ponownie.
Smacznego!