Surówka z czerwonej kapusty

Przepis na bardzo dużą miskę

(surówka może spokojnie wytrzymać w lodówce ponad tydzień)

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty czerwonej
  • 2 jabłka winne
  • sok z połowy cytryny
  • 1 pęczek świeżej natki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 garście rodzynek
  • sól, pieprz, cukier
  • olej roślinny

Jak przygotować surówkę z kapusty?

Wykonanie, przepis

Kapustę poszatkować. W dużym garnku zagotować wodę z solą oraz 2 łyżkami octu, podzielić kapustę na 2 partie i gotować kilka minut, sprawdzając stopień miękkości kapusty. Ja lubię bardziej miękką kapustę, natomiast inni wolą bardziej chrupiącą i lekko twardą. Każdy musi wybrać swój typ, należy pamiętać aby kapusta nie była zbyt miękka i rozgotowana. Ocet ma zapewnić ładny kolor kapuście, czyli spowodować że kolor podczas gotowania nie wyblaknie.

Kapustę wyjąć z wrzątku, odcedzić, ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rodzynki włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem na kilka minut aby były miękkie i soczyste.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać jabłka, cebulę  oraz rodzynki do kapusty, posolić, popieprzyć, dodać trochę cukru oraz wyciśnięty sok z polowy cytryny.

Do całości dodać pokrojoną świeżą natkę z pietruszki. Polać obficie olejem aby kapusta nie była sucha, wymieszać wszystko razem. Jeżeli potrzeba to dosmaczyć wg. własnego gustu. Surówka najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Najlepiej wtedy surówkę jeszcze raz spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić jeśli wyczuwamy że czegoś w niej brakuje.

Zobacz inne przepisy na surówki, ciekawą propozycją jest także pyszna surówka z buraczków.