Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty


surówka z czerwonej kapusty
Przepis na bardzo dużą miskę:
(surówka może spokojnie wytrzymać w lodówce ponad tydzień)
1 mala główka kapusty czerwonej
2 jabłka winne
Sok z połowy cytryny
1 pęczek świeżej natki
2 czerwone cebule
2 garście rodzynek
Sol,pieprz,cukier
Olej roślinny

 Wykonanie:
Kapustę poszatkować . W dużym garnku zagotować wodę z solą oraz 2 łyżkami octu, podzielić kapustę na 2 partie i gotować kilka minut, sprawdzając stopień miękkości kapusty. Ja lubię bardziej miękką kapustę, natomiast inni wola  bardziej chrupiąca i lekko twardą. Każdy musi wybrać swój gust, należy pamiętać aby kapusta nie była jednak zbyt miękka i rozgotowana. Ocet ma zapewnić ładny kolor kapuście, czyli spowodować że kolor podczas gotowania nie wyblaknie.

Kapustę wyjąć z wrzątku, odcedzić, ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rodzynki włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem na kilka minut aby były miękkie i soczyste.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać jabłka, cebulę  oraz rodzynki do kapusty, posolić,popieprzyć,dodać trochę cukru,oraz wyciśnięty sok z polowy cytryny. Dodać pokrojoną świeżą natkę z pietruszki. Polać obficie olejem aby kapusta nie była sucha, wymieszać wszystko razem. Jeżeli potrzeba to dosmaczyć wg. własnego gustu. Surówka najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Najlepiej wtedy surówkę jeszcze raz spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić jeśli wyczuwamy że czegoś w niej brakuje.

surówka z czerwonej kapusty

Smacznego!

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *