Warzywa w sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki

Warzywa w sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki

Warzywa w sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki

warzywa duszone na styl azjatycki
Warzywa są doskonałe jako samodzielne danie wegetariańskie do ryżu czy bagietki, jako dodatek do dań obiadowych z mięsem duszonym, oraz jako baza do chińszczyzny- wystarczy tylko usmażyć kawałki kurczaka i wymieszać z warzywami. Podobne warzywa jadłam w chińskiej restauracji, tak mi zasmakowały  że postanowiłam zrobić podobne sama w domu. Wyszły przepyszne, najpierw jadłam same z bagietką, a że zostało ich jeszcze sporo , na następny dzień wykorzystałam je do chińszczyzny z ryżem.

warzywa duszone na styl azjatycki
Składniki:
Ćwiartka kapusty białej
2 papryki np. zielona i czerwona
4 marchewki
2 średnie czerwone cebule
3 łyżeczki cukru
½ kostki warzywnej
1 mały koncentrat pomidorowy
Sos słodko-kwaśny (azjatycki) w butelce
(około 150 ml)
1 łyżeczka chilli
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego

Wykonanie:
Kapustę kroimy w większe kawałki, paprykę kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy ,przekrajamy wzdłuż i kroimy na płaskie duże kawałki. Cebulę  kr oimy w grube piórka.

W większym garnku gotujemy wodę z solą oraz 3 łyżeczkami cukru, wrzucamy kapustę i marchewkę aż do momentu kiedy zrobią sie al dente ( około 5 min) wyławiamy łyżką cedzakową, przekładamy do woka. Następnie w tej samej gorącej wodzie spażamy cebulę z papryką około 2 min. Wyławiamy i dokładamy do woka z marchewką i kapustą.

W osobnym naczyniu rozprowadzamy koncentrat pomidorowy z 1 szklanką bulionu warzywnego, sosem rybnym, sosem sojowym,1 łyżeczką chilli oraz sosem słodko-kwaśnym. Zalewamy warzywa w woku.

Mieszamy wszystko razem, zagęszczamy  mąką ziemniaczaną z wodą. Jeśli wyjdzie nam za gęsty sos możemy po prostu dodać wody by go rozrzedzić, lub dodać więcej mąki by go zagęścić bardziej, wszytko zależy tak naprawdę od wielkości użytych warzyw i ich objętości  w woku.

Sugestia: można dodać też świeże pieczarki pokrojone w grube plasterki. Spażamy je razem z cebulą i papryką.

1

warzywa duszone na styl azjatycki

warzywa duszone na styl azjatycki

Smacznego!

Print Friendly

About Gosia Kamila

Mam na imię Gosia – Kamila i mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka”. Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light. Oprócz przepisów kulinarnych na blogu znajdziecie również wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem i ludzi żyjących tutaj (patrz – kategoria „Moja Skandynawia” ) oraz pomysły na dekoracje dla domu i ogrodu. Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię? – długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Co lubię? – gotować jesienią i zimą oraz pracować i odpoczywać w ogrodzie latem. Prywatnie jestem też mamą wspaniałego synka -Viggo Stellan który obecnie ma 7 lat :-) Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód. Gosia – Kamila vel Pani Kucharka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *