Warzywa w sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki

Warzywa w sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki

Warzywa w sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki

warzywa duszone na styl azjatycki
Warzywa są doskonałe jako samodzielne danie wegetariańskie do ryżu czy bagietki, jako dodatek do dań obiadowych z mięsem duszonym, oraz jako baza do chińszczyzny- wystarczy tylko usmażyć kawałki kurczaka i wymieszać z warzywami. Podobne warzywa jadłam w chińskiej restauracji, tak mi zasmakowały  że postanowiłam zrobić podobne sama w domu. Wyszły przepyszne, najpierw jadłam same z bagietką, a że zostało ich jeszcze sporo , na następny dzień wykorzystałam je do chińszczyzny z ryżem.

warzywa duszone na styl azjatycki
Składniki:
Ćwiartka kapusty białej
2 papryki np. zielona i czerwona
4 marchewki
2 średnie czerwone cebule
3 łyżeczki cukru
½ kostki warzywnej
1 mały koncentrat pomidorowy
Sos słodko-kwaśny (azjatycki) w butelce
(około 150 ml)
1 łyżeczka chilli
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego

Wykonanie:
Kapustę kroimy w większe kawałki, paprykę kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy ,przekrajamy wzdłuż i kroimy na płaskie duże kawałki. Cebulę  kr oimy w grube piórka.

W większym garnku gotujemy wodę z solą oraz 3 łyżeczkami cukru, wrzucamy kapustę i marchewkę aż do momentu kiedy zrobią sie al dente ( około 5 min) wyławiamy łyżką cedzakową, przekładamy do woka. Następnie w tej samej gorącej wodzie spażamy cebulę z papryką około 2 min. Wyławiamy i dokładamy do woka z marchewką i kapustą.

W osobnym naczyniu rozprowadzamy koncentrat pomidorowy z 1 szklanką bulionu warzywnego, sosem rybnym, sosem sojowym,1 łyżeczką chilli oraz sosem słodko-kwaśnym. Zalewamy warzywa w woku.

Mieszamy wszystko razem, zagęszczamy  mąką ziemniaczaną z wodą. Jeśli wyjdzie nam za gęsty sos możemy po prostu dodać wody by go rozrzedzić, lub dodać więcej mąki by go zagęścić bardziej, wszytko zależy tak naprawdę od wielkości użytych warzyw i ich objętości  w woku.

Sugestia: można dodać też świeże pieczarki pokrojone w grube plasterki. Spażamy je razem z cebulą i papryką.

1

warzywa duszone na styl azjatycki

warzywa duszone na styl azjatycki

Smacznego!

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Jestem Małgosia, czyli blogowa Pani Kucharka, która lubi czasem upichcić coś fajnego i czerpać z tego satysfakcję. A przede wszystkim jestem mamą cudownego pięciolatka – Viggo Stellana, który chętnie pcha swoje łapki do moich garnków mówiąc, że będzie mi pomagał gotować (dlatego często zostaje uchwycony na zdjęciach). Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, libańska, polska. Staram się też przekonać do skandynawskich smaków, ponieważ od kilku lat pomieszkuję w Danii (to mój drugi dom). Niestety kuchnia duńska nie cieszy mojego podniebienia, za to intrygują mnie ciekawostki związane z tym krajem (kocham mentalność Duńczyków) i postanowiłam podzielić się nimi z Wami (patrzcie na zakładkę „moja duńska kraina”). Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji do Waszych kulinarnych przygód.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>