Bagietki z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Bagietki z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Bagietki z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 

bagietki na bogato

Składniki:

bagietki 
Pomidory suszone w oliwie
Drobne kapary w zalewie
Ser typu: lazur lub gorgonzola
Oliwki zielone
3 ząbki czosnku
Masło prawdziwe 1/2 kostki
Orzechy włoskie
oregano,sol,papryka słodka

Wykonanie:

 Pół  kostki ciepłego masła wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać sol,oregano,paprykę słodką ewent.inne przyprawy, które lubimy.
Bagietki ponacinać od góry  w kilku miejscach tak by można było wcisnąć w otwór farsz z masła, następnie suszone pomidory. Na wierzch ułożyć poprzecinane zielone oliwki, kilka drobnych kaparów, pokrojony w cienkie plastry ser pleśniowy, na ser polówki orzecha włoskiego, całość obsypać dodatkowo oregano. Zapiekać w piekarniku w termoobiegu ok.15 min w temp. 180 C. Najlepiej pilnować bagietek żeby się nie spiekły, wszystko zależy bowiem od naszego piekarnika oraz rodzaju sera pleśniowego (niektóre gatunki rozpuszczają się bardzo szybko a niektóre bardzo wolno ) Jeść można same lub z lekką sałatką ze świeżych warzyw z sosem vinaigrette.

bagietki

Smacznego!

Print Friendly


2 thoughts on “Bagietki z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *