krewetki smażone na maśle z czosnkiem

krewetki smażone

Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i koperkiem

krewetki smażone

Krewetki które najbardziej lubię z patelni z masełkiem i czosnkiem, skropione sokiem z cytryny – sa przepyszne i soczyste! Polecam!

krewetki

Duże krewetki
Cytryna
Sól, pieprz świeżo mielony
Koperek świeży
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku

krewetki smażone

Wykonanie:

Rozmrożone krewetki , wrzucić na patelnię trzymając chwilę aby odparowały z nadmiaru wody, którą odlewamy. Krewetki odkładamy na talerz.

Następnie na patelnię dodajemy masło, pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy kilka minut aż czosnek się zarumieni.

Dodajemy krewetki, smażymy chwilę przewracając .

Dodajemy posiekany koperek.

Doprawiamy solą i świeżym pieprzem z młynka.

Skrapiamy obficie sokiem z cytryny.

Podajemy ze świeżym pieczywem oraz winem (najlepiej pasuje białe, ja jednak do wszystkiego piję czerwone bo nie lubię białego)

Smacznego!

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Jestem Małgosia, czyli blogowa Pani Kucharka, która lubi czasem upichcić coś fajnego i czerpać z tego satysfakcję. A przede wszystkim jestem mamą cudownego pięciolatka – Viggo Stellana, który chętnie pcha swoje łapki do moich garnków mówiąc, że będzie mi pomagał gotować (dlatego często zostaje uchwycony na zdjęciach). Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, libańska, polska. Staram się też przekonać do skandynawskich smaków, ponieważ od kilku lat pomieszkuję w Danii (to mój drugi dom). Niestety kuchnia duńska nie cieszy mojego podniebienia, za to intrygują mnie ciekawostki związane z tym krajem (kocham mentalność Duńczyków) i postanowiłam podzielić się nimi z Wami (patrzcie na zakładkę „moja duńska kraina”). Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji do Waszych kulinarnych przygód.

2 Responses to krewetki smażone na maśle z czosnkiem

  1. Shinju says:

    To chyba najprostszy i jednocześnie najlepszy sposób na przyrządzenie krewetek :) Ze swojej strony polecam wykorzystanie natki pietruszki zamiast koperku – świetnie pasuje :)

  2. Pyszne krewetki! U mnie zawsze lądują na stole jako przystawka albo po prostu przegryzka w czasie seansów filmowych :) Polecam spróbować z wędzoną papryką, solą i pieprzem :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>