krewetki smażone na maśle z czosnkiem

krewetki smażone

Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i koperkiem

krewetki smażone

Krewetki które najbardziej lubię z patelni z masełkiem i czosnkiem, skropione sokiem z cytryny – sa przepyszne i soczyste! Polecam!

krewetki

Duże krewetki
Cytryna
Sól, pieprz świeżo mielony
Koperek świeży
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku

krewetki smażone

Wykonanie:

Rozmrożone krewetki , wrzucić na patelnię trzymając chwilę aby odparowały z nadmiaru wody, którą odlewamy. Krewetki odkładamy na talerz.

Następnie na patelnię dodajemy masło, pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy kilka minut aż czosnek się zarumieni.

Dodajemy krewetki, smażymy chwilę przewracając .

Dodajemy posiekany koperek.

Doprawiamy solą i świeżym pieprzem z młynka.

Skrapiamy obficie sokiem z cytryny.

Podajemy ze świeżym pieczywem oraz winem (najlepiej pasuje białe, ja jednak do wszystkiego piję czerwone bo nie lubię białego)

Smacznego!

Print Friendly

About Pani Kucharka

Mam na imię Gosia – Kamila i mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka”. Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light. Oprócz przepisów kulinarnych na blogu znajdziecie również wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem i ludzi żyjących tutaj (patrz – kategoria „Moja Skandynawia” ) oraz pomysły na dekoracje dla domu i ogrodu. Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię? – długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Co lubię? – gotować jesienią i zimą oraz pracować i odpoczywać w ogrodzie latem. Prywatnie jestem też mamą wspaniałego synka -Viggo Stellan który obecnie ma 7 lat :-) Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód. Gosia – Kamila vel Pani Kucharka

2 Responses to krewetki smażone na maśle z czosnkiem

  1. Shinju says:

    To chyba najprostszy i jednocześnie najlepszy sposób na przyrządzenie krewetek :) Ze swojej strony polecam wykorzystanie natki pietruszki zamiast koperku – świetnie pasuje :)

  2. Pyszne krewetki! U mnie zawsze lądują na stole jako przystawka albo po prostu przegryzka w czasie seansów filmowych :) Polecam spróbować z wędzoną papryką, solą i pieprzem :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *