krewetki smażone na maśle z czosnkiem

krewetki smażone

Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i koperkiem

krewetki smażone

Krewetki które najbardziej lubię z patelni z masełkiem i czosnkiem, skropione sokiem z cytryny – sa przepyszne i soczyste! Polecam!

krewetki

Duże krewetki
Cytryna
Sól, pieprz świeżo mielony
Koperek świeży
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku

krewetki smażone

Wykonanie:

Rozmrożone krewetki , wrzucić na patelnię trzymając chwilę aby odparowały z nadmiaru wody, którą odlewamy. Krewetki odkładamy na talerz.

Następnie na patelnię dodajemy masło, pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy kilka minut aż czosnek się zarumieni.

Dodajemy krewetki, smażymy chwilę przewracając .

Dodajemy posiekany koperek.

Doprawiamy solą i świeżym pieprzem z młynka.

Skrapiamy obficie sokiem z cytryny.

Podajemy ze świeżym pieczywem oraz winem (najlepiej pasuje białe, ja jednak do wszystkiego piję czerwone bo nie lubię białego)

Smacznego!

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Mam na imię Małgosia, mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka” Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light oraz wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem oraz ludzi żyjących tutaj. Patrz zakładka : „Moja duńska kraina” Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię: długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód.

2 Responses to krewetki smażone na maśle z czosnkiem

  1. Shinju says:

    To chyba najprostszy i jednocześnie najlepszy sposób na przyrządzenie krewetek :) Ze swojej strony polecam wykorzystanie natki pietruszki zamiast koperku – świetnie pasuje :)

  2. Pyszne krewetki! U mnie zawsze lądują na stole jako przystawka albo po prostu przegryzka w czasie seansów filmowych :) Polecam spróbować z wędzoną papryką, solą i pieprzem :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>