Mozzarella z domowym pesto z bazylii i sosem czosnkowym

Mozzarella z domowym pesto z bazylii i sosem czosnkowym

Mozzarella z domowym pesto z bazylii i sosem czosnkowym

mozarella z pesto i sosem

Porcja na 2 osoby:
3 kulki mozzarelli w zalewie
1 małe opakowanie pomidorków cherry
Dobre świeże pieczywo
Masło do smarowania pieczywa

Sos czosnkowy:
1 mały jogurt bałkański lub grecki
1 ząbek czosnku z praski
zioła: dowolne
( np.oregano, zioła prowansalskie)
papryka słodka
świeżo mielony pieprz do pomidorków
Wszystko mieszamy razem, doprawiamy ziołami i słodką papryką

 domowe pesto z bazylii :
2 doniczki bazylii – używamy samych listków
2-3 małe ząbki świeżego czosnku wyciśniętego przez praskę
4 łyżki orzeszków pinii
3 łyżki utartego/zmielonego parmezanu
Pół szklanki oliwy z oliwek
Przyprawy do smaku: pieprz i sól

mozarella z pesto i sosem

Wykonanie:
Wszystkie składniki blenderujemy na gładką masę, doprawiamy przyprawami. Gęstość pesto zależy od naszego gustu, ja osobiście nie lubię bardzo gęstej masy wiec robię tak pomiędzy. Jeśli macie za gęstą masę możecie dolać więcej oliwy, a jeśli jest za rzadka to więcej orzeszków i parmezanu.

Mozzarelle kroimy na grubsze plastry, nakładamy pesto z bazylii oraz troszkę sosu czosnkowego. Pomidorki cherry przekrajmy na pół, obkładamy mozzarelle , posypujemy świeżo mielonym pieprzem. podajemy ze świeżym pieczywem z masłem lub bez.

Smacznego!

 

Print Friendly


2 thoughts on “Mozzarella z domowym pesto z bazylii i sosem czosnkowym”

  • gdzieś kiedyś znalazłam przepis na pesto z pestek dyni. Wypróbowałam do spaghetti. 2 paczki pestek z dyni mielimy zalewamy oliwą tak żeby nie było za rzadkie ,dodajemy czosnek i pęczek pietruszki ,lub jak to woli bazylię czo oregano.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *