Śledź świąteczny z cytrynką

Śledź świąteczny z cytrynką

Śledź świąteczny z cytrynką

śledź świąteczny

Przepis ten znalazłam niedawno w internecie, chciałam spróbować czegoś nowego, a że śledź wyszedł po prostu fenomenalny w smaku, dlatego zamieszczam przepis na blogu byście i Wy mogli go wypróbować, najbliższa okazja już wkrótce…Wigilia

Śledzia akurat lubię mocno octowego, więc użyłam sporo octu winnego, każdy może go doprawiać dowolnie według własnego gustu, więcej oleju a mniej octu lub pół na pół.

p1070358

 

Składniki:
1 kg śledzi z beczki lub w oleju

4 duże cebule
1 cytryna
ocet winny lub zwyczajny
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
4 listki laurowe
pieprz czarny mielony
olej

Wykonanie:

Śledzie z beczki należy wcześniej namoczyć przez cała noc w wodzie z dodatkiem mleka (pół na pół) aby złagodniały i wyzbyły się nadmiernej słoności.
Jeżeli używamy śledzi w oleju, nie musimy ich moczyć.
Cebulę obieramy, kroimy w dowolny sposób: w kosteczkę lub w pół talarki.
Cytrynę sparzamy gorącą wodą, szorujemy. Kroimy w plasterki.
Śledzie kroimy w kawałki, przekładamy do dużego naczynia, dodajemy pokrojoną cebulę, wszystkie przyprawy,plasterki cytryny, posypujemy zmielonym pieprzem, całość polewamy obficie olejem oraz octem ( jeżeli lubimy mocno octowe śledzie, dodajemy go dużo, jeśli wolimy śledzia w oleju możemy użyć octu znacznie mniej)
Wszystkie składniki mieszamy razem, przekładamy do dużego słoja lub zamykanego naczynia.
Odstawiamy w zimne miejsce na 3-4 dni aby wszystkie smaki się połączyły ze sobą.
Jeżeli olej nie zakrywa wszystkich śledzi, należy codziennie je zamieszać.
Po około 3 dniach śledzie są już bardzo dobre do jedzenia.

śledź świąteczny

Smacznego

 

Print Friendly


1 thought on “Śledź świąteczny z cytrynką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *