Krem warzywny z kaszą jaglaną

Krem warzywny z kaszą jaglaną

Krem warzywny z kaszą jaglaną

krem warzywny z kaszą jaglaną

Składniki na 6 osób:
pół małej główki kalafiora
(jeśli jest duży to ćwiartkę)
2 duże marchewki
1 duża cebula
3 dojrzałe pomidory
1/2 szklanki kaszy jaglanej
przyprawy:
sól, pieprz ziołowy lub czarny,majeranek lub lubczyk,1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy,1/2 łyżeczki rozmarynu lub kolendry ( zioła są moją propozycją, można dodać co kto lubi i doprawić krem według własnego smaku)

Wykonanie:
Gotujemy kaszę:
Kaszę jaglaną zawsze należy płukać przed gotowaniem.Zalewamy ją na 10 min wrzątkiem,przecedzamy przez sito i pnownie płuczemy wodą ale nie musi to już być wrzątek. ( Wrzątek ma spowodować że kasza nie będzie miała w sobie goryczki) Ja płuczę kaszę dwa razy, niektórzy robią to 3 razy.
Do garnka wkładamy opłukaną kaszę i zalewamy ją ok.1.5 szklanki wody. Ja dodaję też trochę soli.
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż kasza wchłonie cała wodę, powinna być już wtedy miękka.
Gotujemy zupę:
Warzywa po obraniu i umyciu kroimy na kawałki, obsmażamy chwiłe na łyżce oleju, po czym zalewamy wrzątkiem na tyle aby były swobodnie zakryte wodą ( woda trochę wyparuje i jeśli lubimy krem nieco rzadszy to dajmy więcej wody lub po zblenderowaniu warzyw możemy dolać bulionu warzywnego)
Pomidory zalewamy wcześniej wrzątkiem na kilka minut, zdejmujemy z nich skórę.
Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękna ok.25 min.
Doprawiamy przyprawami.
Blendujemy ręcznym blenderem na krem i tak jak napisałam powyżej jeśli krem jest dla nas zbyt gęsty to dolewamy bulionu warzywnego z kostki ( najlepiej użyć kostkę bio bez soli i glutaminu sodu)
Dodajemy kaszę do kremu.

Smacznego!

DSC04348

 

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *