lekki kapuśniak

lekki kapuśniak

Lekki Kapuśniak 

Kapuśniak w wersji ligh, chudy, nie zawiera zasmażki,nie zawiera boczku ani tłuszczu z żeberek, jest ugotowany na piersi z kurczaka ( można całkowicie pominąć mięso i będzie wtedy bardzo dietetyczny  )

kapuśniak

Składniki na duży garnek dla ok.6 osób :
kiszona kapusta z marchewką lub bez – 300 gram
marchewka – 2 sztuki
pietruszka – 1 sztuka
mały kawałek selera
ziemniaki średnie 4-5 sztuk
1 duża cebula
1 mały koncentrat pomidorowy/przecier
lub: 1 puszka pomidorów krojonych
pierś kurczaka -2 sztuki średnie
przyprawy: ziele angielski 4 szt, listek laurowy-2 sztuki,kminek (obowiązkowy)-1,5 łyżeczki,pieprz czarny lub ziołowy-1 łyżeczka,majeranek lub lubczyk – 1 łyżeczka, papryka słodka – 1 łyżeczka,sól- 1 łyżeczka

kapuśniak

Wykonanie:
1. Kapusta jeśli jest mocno kwaśna płuczemy oraz szatkujemy na mniejsze kawałki
Ja lubię kiedy kapuśniak jest kwaśny więc nie płuczę nigdy kapusty a sok z kapusty też dodaję do zupy
( zróbcie tak jak lubicie najbardziej) Gotujcie w dużym garnku ok 5 l.
2. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.
3. Do garnka wlewamy 3 l wody, dodajemy pokrojone mięso, obraną marchewkę, pietruszkę,seler- pokrojone w kostkę.
4. Dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.
5. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok.20 min
6. Gdy pojawi się tzw”szumowina” czyli piana na wierzchu- zgarniamy ją łyżką i wyrzucamy.
7. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
8. W tym samym czasie ja zawsze wrzucam też kapustę i kminek chociaż niektórzy wrzucają kapustę wcześniej od ziemniaków a ziemniaki na sam koniec.
9. Na patelni podsmażamy na łyżce oleju cebulę pokrojoną w kostkę, na złoty kolor. Dodajemy do zupy.
10. Dodajemy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów
11. Zupę gotujemy już na małym ogniu, pod przykryciem około 45 min. W sumie całą zupę gotujemy nieco ponad 1 godzinę w zależności od miękkości kapusty.
12. Doprawiamy przyprawami.

 lekki kapuśniak

Print Friendly


2 thoughts on “lekki kapuśniak”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *