lekki kapuśniak

Kapuśniak w wersji light, chudy, nie zawiera zasmażki, nie zawiera boczku ani tłuszczu z żeberek, jest ugotowany na piersi z kurczaka (można całkowicie pominąć mięso i będzie wtedy bardzo dietetyczny).

Składniki na duży garnek dla ok. 6 osób:

  • kiszona kapusta z marchewką lub bez – 300 gram
  • marchewka – 2 sztuki
  • pietruszka – 1 sztuka
  • mały kawałek selera
  • ziemniaki średnie 4-5 sztuk
  • 1 duża cebula
  • 1 mały koncentrat pomidorowy/przecier
  • lub: 1 puszka pomidorów krojonych
  • pierś kurczaka -2 sztuki średnie
  • przyprawy: ziele angielski 4 szt, listek laurowy-2 sztuki, kminek (obowiązkowy) -1,5 łyżeczki, pieprz czarny lub ziołowy -1 łyżeczka, majeranek lub lubczyk -1 łyżeczka, papryka słodka -1 łyżeczka, sól -1 łyżeczka

Wykonanie:

  1. Kapusta jeśli jest mocno kwaśna płuczemy oraz szatkujemy na mniejsze kawałki
    Ja lubię kiedy kapuśniak jest kwaśny więc nie płuczę nigdy kapusty a sok z kapusty też dodaję do zupy (zróbcie tak jak lubicie najbardziej). Gotujcie w dużym garnku ok 5 l.
  2. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  3. Do garnka wlewamy 3 l wody, dodajemy pokrojone mięso, obraną marchewkę, pietruszkę,seler- pokrojone w kostkę.
  4. Dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.
  5. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 min.
  6. Gdy pojawi się tzw ”szumowina” czyli piana na wierzchu – zgarniamy ją łyżką i wyrzucamy.
  7. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  8. W tym samym czasie ja zawsze wrzucam też kapustę i kminek chociaż niektórzy wrzucają kapustę wcześniej od ziemniaków a ziemniaki na sam koniec.
  9. Na patelni podsmażamy na łyżce oleju cebulę pokrojoną w kostkę, na złoty kolor. Dodajemy do zupy.
  10. Dodajemy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów.
  11. Zupę gotujemy już na małym ogniu, pod przykryciem około 45 min. W sumie całą zupę gotujemy nieco ponad 1 godzinę w zależności od miękkości kapusty.
  12. Doprawiamy przyprawami.

lekki kapuśniak

Pyszny lekki kapuśniak – Smacznego!