Pikantny krem dyniowo – marchwiowy

Pikantny krem dyniowo – marchwiowy

Pikantny krem dyniowo – marchwiowy

krem dyniowo marchwiowy

Składniki na 2 duże porcje
Ćwiartka upieczonej dyni hokkaido *razem ze skórką
3 średnie marchewki
pół litra bulionu warzywnego
1 cebula
3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej pasty z chilli np. harissa
pół łyżeczki kurkumy

Wykonanie
Obraną marchew oraz dynię ze skórką wkładamy do brytfanki z odrobiną wody na dnie i pieczemy do miękkości w piekarniku. Ok. 25 min w temp 190 C.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z odrobiną oliwy lub masła.
Po wyjęciu z piekarnika warzywa kroimy w mniejsze kawałki i blendujemy razem z cebulą na mus.
Dolewamy po trochu bulionu i miksujemy ponownie, sprawdzając przy tym konsystencję jaka nam odpowiada.
Dodajemy wyciśnięty czosnek, starty imbir, sól, pastę chilli, kurkumę.
Gotujemy jeszcze wszystko razem ok. 15 min.

krem dyniowo marchwiowy

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *