Zupa rosołowa

Zupa jest bardzo zbliżona do rosołu, gotuje się podobnie jak rosół, z tym że dodaje się więcej różnych warzyw.

Zupa rosołowa miniPrzepis na duży gar, taki który, po wlaniu wody zakryje całego włożonego do środka kurczaka, czyli zupa dla wielkiej rodziny lub na kilka dni.  Jeśli dodamy do zupy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy to powstanie nam pomidorowa z warzywami. Taką zupę jak rosół można spokojnie zamrozić.

składniki

  • 1 kurczak mniejszy ok 1.200 kg
  • pół mniejszego selera
  • 2 lub 3 szt. selera naciowego
  • 4 większe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, chilli
  • suszony lub świeży lubczyk
  • natka pietruszki
  • ewentualnie przyprawa w płynie maggi
  • makaron rosołowy lub inny dowolny

Wykonanie

Do dużego gara wkładamy umytego całego kurczaka. Gotujemy go na wolnym ogniu aż wytworzy się tzw. szumowina (piana z gotowania mięsa) którą usuwamy i wyrzucamy.

PS potrzebujesz dobrego dużego garnka? Zobacz zestawy garnków 🙂

Selery i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę a marchewkę w talarki. Cebulę przekroić tylko na pół i dodać do zupy. Posłuży nam ona tylko do smaku zupy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie.

Gotujemy teraz na wolnym ogniu przez dłuższy czas, około 1,5 godziny aż kurczak będzie mięciutki.

Przykrywamy pokrywką lekko uchyloną. Jeśli będziemy gotować na wolniutkim ogniu to nam nic będzie zupa kipieć co jakiś czas, poza tym wolny proces gotowania pozwoli kurczakowi zmięknąć, a jest to w końcu cały kurczak, oraz wytworzy się super smak z warzyw.

Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną chilli lub ostrą papryką i maggi jeśli lubicie. Smakujemy zupę i doprawiamy według własnego gustu. Gotujemy w między czasie makaron oczywiście. Po wlaniu zupy, posypujemy  świeżą natką pietruszki.

Zobacz także inne przepisy na pyszne zupy oraz kremy.

Smacznego!