Zupa z czerwonej soczewicy i papryki

Zupa z czerwonej soczewicy i papryki

Zupa z czerwonej soczewicy i papryki

zupa z soczewicy

Pyszna, aromatyczna oraz bardzo szybka w przygotowaniu zupa.

Przepis: ( na 4 osoby)
100 gr czerwonej soczewicy 
1 papryka świeża np.czrwona
1 cebula 
1 puszka pomidorów 
2 ząbki czosnku
kawałek (4cm) imbiru 
przyprawy:sól, słodka papryka, pieprz, zioła dowolne np.włoskie

zupa z soczewicy

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy z obranym i startym na tarce imbirem oraz pokrojonym w plasterki lub wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy też trochę suszonego oregano.

Imbir można dodać ale nie jest on niezbędny, bez imbiru także smakuje pysznie.

Do garnka z wypłukaną soczewicą wlewamy 1 litr lub nieco więcej wrzątku z 1 kostką warzywną, lub własnym domowym bulionem ugotowanym na warzywach.

Gotujemy chwilę na średnim ogniu ( ok 10 min) po czym dodajemy pokrojoną w kostkę świeżą paprykę oraz pokrojone pomidory z puszki wraz z ich sosem.

Gotujemy jeszcze ok 20 min, w zależności od miękkości naszej soczewicy, niektóre bardzo szybko miękną a inne potrzebują więcej czasu.

Doprawiamy do smaku papryką w proszku,solą i pieprzem.

Print Friendly


2 thoughts on “Zupa z czerwonej soczewicy i papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *