Pyszny przepis na ciasteczka maślane które dzieci uwielbiają.
Składniki:
Ciasteczka maślane na ok 100 ciasteczek
- 200 g (kostka) masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka wanilii
( z laski waniliowej, lub aromat waniliowy) - 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Wykonanie i pieczenie:
Masło utrzeć z cukrem, jajkiem i wanilią. Mąkę przesiać przez sitko i dołączyć do masy. Dodać proszek do pieczenia i sok pomarańczowy, utrzeć wszystko mikserem. Ciasto schłodzić w lodówce przez 2 godziny, a następnie rozwałkować niezbyt cienko i wykrajać ciasteczka.
Piec 6-10 minut w temperaturze 190-200oC.
Wystarcza na około 100 ciasteczek.
Moje uwagi:
Ciasto schłodziłam 3 godziny, kroiłam je na małe kawałki i stopniowo wykrajałam ciasteczka. Najlepiej wykrajanie wychodzi jeśli ciasto jest chłodne, nie ciepłe.
Dodatkowo podsypywałam ciasto odrobiną mąki, nie przyklejało się do wałka ani do stołu, nie miało to żadnego negatywnego wpływu na pieczenie, a bardzo ułatwiało mi pracę. Piekłam ciasteczka nie więcej jak 6 minut w temp 190 C na dolnej półce piekarnika.
Ciasteczka są naprawdę bardzo dobre, a mój synek który dekorował ciasteczka podjadając je, powiedział: Mama, one są przepyszne!
Smacznego!
PS Sprawdź również pyszny przepis ciasto cytrynowe (bez miksera!) 🙂