Przepis na szybkie ciasto cytrynowe gdy nie mamy miksera.
Składniki na formę do keksa:
-
4 jajka
-
180 g cukru
-
165 g mąki pszennej
-
80 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
-
starta skórka z wyparzonej cytryny
-
sok z wyciśniętej cytryny
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel esencji waniliowej
Wykonanie
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem na białą puszystą masę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem, dodać do masy jajecznej. Wymieszać ręcznie za pomocą rózgi kuchennej. Na koniec wlać ostudzone masło, sok z cytryny i startą skórkę. Wymieszać ponownie. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy i piec około 45 – 50 min w 180 st. do suchego patyczka.
Lukier:
Sok z cytryny lub sok z kartonu mieszamy z cukrem pudrem. Najpierw wsypujemy do miseczki cukier puder, kilka łyżek i stopniowo dodajemy po 1 łyżce soku, mieszamy i sprawdzamy gęstość. Polewamy nim ciasto. Można posypać startą białą czekoladą.
Ciasto cytrynowe jest lekkie i puszyste. Idealne do kawy 🙂
PS Lubisz piec? Zobacz dobre piekarniki dostępne w polskich sklepach internetowych.
Smacznego!