Ciasto dyniowe z kokosową nutą

Ciasto dyniowe robi się bardzo szybko, przepis jest łatwy, wcześniej trzeba tylko ugotować lub upiec dynię i zblendować ją na mus. Gotowanie dyni nie zajmuje aż tak dużo czasu, ok 20-25 min.

Ciasto robi się praktycznie bez użycia miksera, wszystko mieszamy łyżką. Ubijamy mikserem tylko białka.

Ciasto nie zawiera zwykłej pszennej mąki (chociaż jak najbardziej można to ciasto zrobić dodając właśnie taką tradycyjną mąkę).

Ciasto jest wilgotne i ciężkie, jeden kawałek do ciasta w zupełności wystarczy ponieważ ciasto jest syte.

Do ciasta użyłam mąki jaglanej oraz kokosowej w proporcji pół na pół. Dzięki mące kokosowej ciasto ma przyjemną kokosową nutę i w zapachu i w smaku (dokładniej określając można powiedzieć że podczas jedzenia ciasta wyczuwamy zmiksowane wiórki kokosowe, właśnie dzięki kokosowej mące.

Ciasto można zrobić  ze zwykłej mąki (ale wtedy smak i wygląd ciasta będzie już zupełnie inny) oraz mieszając ze sobą inne mąki (w zależności jakiej mąki użyjemy, smak ciasta będzie się różnił od siebie).

Wymiary mojej formy do pieczenia to 32cm x 14cm, jest to tak zwana keksówka (różne blachy do pieczenia).

Składniki:

  • 400 gram musu z ugotowanej dyni
  • najlepsza dla mnie  odmiana to hokkaido, mała dynia o mocno pomarańczowym kolorze
  • 200 gram masła (nie margaryny)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 250 gram mąki (po 125 gr. kokosowej i jaglanej)
    – to właśnie mąka kokosowa nadaje cieście kokosowy smak
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka / białka ubić na pianę
  • 200 gram cukru białego lub brązowego
  • 1 cukier waniliowy – ja użyłam swojego własnego z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika

Ciasto dyniowe przepis / wykonanie:

  1. W garnku (troszkę większym, bo będziemy w nim robić całe ciasto)rozpuszczamy masło z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym.
  2. Wcześniej ugotowaną  do miękkości dynię odcedzamy i blendujemy / miksujemy tak aby powstał gładki mus. Dodajemy 400 gr musu do garnka z rozpuszczonym masłem. Mieszamy.
  3. Do masy dodajemy 3 żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy.
  4. Na koniec ubijamy 3 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z masą.
  5. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę (ona nie jest lejąca się, raczej ma dość gęstawą konsystencję). Wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki.
  6. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego już piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 180C , na funkcji do pieczenia góra-dół, na dolnej półce piekarnika.

PS Szukasz nowego piekarnika? Sprawdź dobre piekarniki tutaj.

Po ok. 1 h sprawdzamy w środku ciasto za pomocą wykałaczki  czy patyczek jest suchy, czy nie przylega do niego ciasto. Jeśli przylega to należy dopiec troszkę dłużej. Moje piekło się dokładnie 55 min.

Polewa:

1 tabliczka białej czekolady + 3 łyżki soku z cytryny + 1 duża łyżka musu z dyni aby kolor polewy był ładny żółty. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia i połączenia się.

Smacznego!

Inne przepisy na pyszne szybkie ciasta znajdziesz w odpowiedniej kategorii na mojej stronie 🙂