Sernik bez pieczenia
Potrzebny sprzęt: mikser planetarny, przecierak, blender 3w1 Ariete
Składniki:
850 g półtłustego białego sera
200 g herbatników
200 g masła
30 g cukru waniliowego
½ szklanki cukru
1 łyżka kakao
50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałowych
100 ml esencji herbacianej
Polewa czekoladowa:
100 g masła
3 czubate łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- Biały ser przetrzyj przez maszynkę. Następnie ukręć za pomocą miksera masło na puszystą masę, dodając do niej ½ szklanki cukier oraz cukier wanilinowy.
- Całość miksuj tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Jak masa będzie gładka, dodaj ser i razem wszystko wymieszaj.
- Z ukręconej masy serowej odłóż 3 łyżki masy, do której dodaj kakao. Następnie masę z dodatkiem kakao wymieszaj.
- Kiedy obie serowe części masz już gotowe, zabierz się do składania sernika. Herbatniki namocz w esencji herbacianej i ułóż na papierze śniadaniowym. Najpierw środkowy rząd składający się z pięciu herbatników (przylegających do siebie dłuższym bokiem).
- Na herbatniki połóż warstwę białej masy serowej, a następnie wąski pasek masy kakaowej. W ten sposób powstał „spód” sernika.
- Następnie, po obu stronach „spodu” układaj po jednym namoczonym herbatniku z niewielką ilością białej masy serowej.
- Składaj boki, aby tworzyły kształt trójkąta. Z podanej ilości otrzymasz trzy serniki o długości pięciu herbatników każdy.
- Serniki wstaw do lodówki, żeby się schłodziły.
- Na koniec rozpuść masło z dodatkiem wody, cukru i kakao. Wszystko podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę, pozostaw do wystudzenia.
- Ostygniętą polewą polej sernik i posyp wiórkami kokosowymi.
Przepis rekomenduje marka Ariete i Dwór Korona Karkonoszy.
Prawda że można w nietrudny sposób przygotować wyśmienity sernik bez pieczenia? Zobacz również inne przepisy na pyszne ciasta na weekend i nie tylko! 🙂 Smacznego!