W tym wpisie przedstawiam przepis na pyszny klasyczny sernik, dowiesz się:
- jak zrobić pyszny sernik
- czy przygotowanie sernika jest skomplikowane
Klasyczny sernik jaki przepis?
Najlepszy jest sernik klasyczny na cienkim spodzie ciasteczkowym – robi się szybciutko i nie trzeba specjalnie zagniatać kruchego ciasta, a przy tym smakuje naprawdę dobrze.
Oto przepis:
Składniki na sernik:
- 1,5 kg sera na sernik (zmielony) u mnie był półtłusty
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy (u mnie własnej roboty z wanilią)
– można dodać też wanilię w płynie lub olejek waniliowy - rodzynki – opcjonalnie jeśli ktoś lubi (u mnie bez)
- 100 gr. masła (nie margaryny)
- 5 żółtek
- białka – zostawić na pianę
Składniki na kruchy spód ciasteczkowy:
- 1 opakowanie ciasteczek digestive bez czekolady
- ok 80 gr. masła roztopionego
- 2 łyżki kakao (opcjonalnie jeśli chcemy mieć spód lekko kakaowy)
Jak przygotować sernik? Czy to skomplikowane?
To bardzo proste. Ciasteczka kruszymy w misce i tłuczemy na bardzo małe kawałeczki
Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Postępujemy zgodnie z kolejnymi krokami.
Wykonanie Sernika:
- Żółtka ubijamy mikserem z 1 szklanką cukru na biały puch.
- Dodajemy masło ( najlepiej ciepłe, wyjęte wcześniej z lodówki)
- Ubijamy ok 5 minut.
Do takiej masy jajecznej dodajemy po trochu sera i ubijamy mikserem na gładką masę.
W międzyczasie podczas ubijania dodajemy też opakowanie budyniu w proszku.
Kiedy masa jest już gładka w osobnym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno.
Mieszamy pianę bardzo delikatnie za pomocą łyżki z masą serową.
W tym czasie nagrzewamy już piekarnik.
PS potrzebujesz dobrego piekarnika? Zobacz dobre piekarniki dostępne aktualnie w sprzedaży 🙂
Tortownicę lub formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód wykładamy pokuszone ciasteczka i ugniatamy najlepiej wilgotnymi dłońmi tak aby powstał nam spód do sernika.
Wykładamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 160C na funkcji pieczenia góra – dół na środkowej półce.
Czas pieczenia 1h do 1h15 min (po 1 h należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone)
U mnie ciasto siedziało 1h 10 min.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na ok 15 min aby nie doznał szoku po wyjęciu od razu z piekarnika i nam nie opadł – oczywiście serniki maja to do siebie że lubią opadać, jednak ten sernik nie opadł jak widać na zdjęciach jest wysoki.
Zobacz również ciekawy przepis na sernik na zimno 🙂
Smacznego!