Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami

Sernik na zimno

Przepis na średnią tortownicę o średnicy 24 cm (sernik będzie wysoki)

Sernik na zimno

MASA SEROWA:

  • 250 gr sera mascarpone
  • 500 gr sera na sernik (3 krotnie zmielonego)
  • 5 łyżeczek stevi w proszku (lub cukier puder)
  • 3 płaskie łyżki żelatyny

MUS TRUSKAWKOWY:

  • 11 dużych ładnych truskawek,
  • 2 łyżeczki stevi – blendujemy całość na mus

Do dekoracji wierzchu zostawiamy dodatkowo kilkanaście truskawek więcej.

Oba sery miksujemy razem ze stevią lub cukrem pudrem. Dodajemy zblendowany mus z truskawek, łączymy razem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody-mieszamy aż do rozpuszczenia (gdy ostygnie) dodajemy do masy serowo-turskawkowej, miksujemy całość dokładnie mikserem.

W między czasie rozpuszczamy 1 czerwoną galaretkę w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

PS potrzebujesz nowego miksera? Zobacz gdzie warto kupić dobry mikser.

MASA CIASTOWA na spód sernika:

1 opakowanie ciastek Digestive w czekoladzie, 1 małe opakowanie krakersów, 100 gr masła (masło ciepłe, nie z lodówki) 70 gr orzechów włoskich-miażdżymy za pomocą noża, ciastka kruszymy, dodajemy masło – za pomocą drewnianej łyżki ucieramy na masę, możemy też użyć blendera ale nie ma takiej potrzeby ponieważ masa nie musi być idealnie gładka, chodzi o to by połączyć pokruszone ciastka z masłem.

Masę wykładamy do tortownicy ( wcześniej wyłożyć papierem, aby masa nie przesiąkła zapachem blachy) za pomocą ręki ugniatamy masę na równą powierzchnię. Wkładamy do zamrażarki na ok 15 min.

Na masę ciastową wykładamy masę serową, ładnie równamy po całości.

Układamy pokrojone w plasterki truskawki (można dodać też do dekoracji inne owoce np.borówki)
Owoce polewamy lekko tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby wszystko stężało.

Sernik na zimno

Pyszny sernik na zimno. Smacznego!