Dzisiaj w kierunku Bałkanów. Co jest kwintesencją kuchni bałkańskiej? Aromatyczny sos pełen pysznych warzyw! Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie takiego dodatku samodzielnie, warto sięgnąć po dobrej jakości dip ze słoika, na przykład Sos Kielecki cygański. Wyróżnia go smak dojrzałych pomidorów oraz wyczuwalne cząstki papryki i cebuli – takie połączenie idealnie uzupełni wiele dań inspirowanych kuchnią z tej części Europy.
Bałkański klasyk, czyli pljeskavica
Pljeskavica to prawdziwa wizytówka bałkańskiej kuchni. Pyszne, soczyste mięso podawane z tradycyjną pitą, grillowanymi warzywami lub aromatycznym sosem – to nie może się nie udać!
Co potrzebujesz do przygotowania czterech porcji?
- ok. 1 kg mielonego mięsa – najlepiej sprawdzi się jagnięcina, wieprzowina, wołowina czy baranina lub mieszanka kilku rodzajów mięsa
- 1 cebula
- papryczka chili (ilość według uznania)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól i słodka papryka w proszku do smaku
Cebulę i papryczkę chili drobno siekamy, po czym przekładamy do miski razem z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy (najłatwiej zrobić to rękami). Następnie formujemy kotlety sporych rozmiarów i smażymy na patelni grillowej lub grillu, jeżeli mamy taką możliwość. Podajemy z pitą lub pieczonymi ziemniakami w towarzystwie warzyw i Sosu Kieleckiego cygańskiego.
Klopsiki w bałkańskim stylu
Kolejna propozycja by poczuć południowy klimat to luźna interpretacja tradycyjnych, bałkańskich dań. Połączenie delikatnych jagnięcych klopsików i intensywnie pomidorowego sosu z papryką sprawi, że momentalnie przeniesiemy się myślami do Serbii czy Czarnogóry. Jak je przygotować?
Co potrzebujesz? Potrzebne składniki:
- ok. 500 g mielonej jagnięciny
- czerstwa kajzerka namoczona w wodzie lub mleku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych)
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki Sosu Kieleckiego cygańskiego
- masło lub oliwa do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia klopsików
Przepis:
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na maśle lub oliwie. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną bułkę, cebulę, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz, a następnie wszystko mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oliwie. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a cebulę w pióra i zaczynamy smażyć je w dużym garnku. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, Sos Kielecki cygański oraz pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku i dorzucamy pulpety, po czym dusimy jeszcze przez około 10 minut. Gotowe!
Aha sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego to 3,50 zł brutto/ 200 g więc niewiele.