Gulasz wieprzowy – porcja na 4 osoby
Składniki:
- 500 gr mięsa wieprzowego chudego
- 1 duża cebula
- 3 listki laurowe
- 3 gałązki świeżego rozmarynu (jeśli mamy i lubimy)
- 1 papryczka chilli
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek do smażenia
- 1 litr wody
- Przyprawy: sol,pieprz, sos teriyaki, sos Worcestershire
(sosy nie są konieczne, ja akurat lubię ich smak w mięsie)
Przepis / Wykonanie
Mięso myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie aby się zarumieniło i zamknęło soki. Doprawiamy sola i pieprzem, oraz sosami (małe ilości).
Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na drugiej patelni do zarumienienia.
Do garnka w którym będziemy robić gulasz wkładamy mięso i cebule, dodajemy litr wody.
Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty czosnek, rozmaryn.
Dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa, od 1,5-2h. ( ja akurat miałam czas wiec sobie wolniutko dusiłam 2 godzinki). Mięsko było naprawdę bardzo mięciutkie i soczyste.
Na koniec zagęszczamy gulasz: 2 duże łyżki mąki + trochę zimnej wody- dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dolewamy 2 chochelki wody z gulaszu aby zahartować mąkę, wlewamy do garnka i mieszamy energicznie aby nie powstały tzw. kluski z mąki w gulaszu.
Pyszności, smacznego!
Zobaczcie również inne wyjątkowe przepisy na obiad.