Danie pikantne.
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 600 gram piersi z kurczaka
- świeży imbir ok. 5cm
- 2 świeże chilli (jeśli ma być mniej ostre wystarczy tylko 1 chilli)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- świeża kolendra
- 1 czerwona papryka
- 4 liście kaffiru * listki od trawy cytrynowej
- 3 sztuki świeżej trawy cytrynowej
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
- ryż
Składniki na sos:
- 300 ml wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 4 łyżki gotowego gęstego sosu do kurczaka słodko-ostrego
- trochę mąki do zagęszczenia
Przepis kurczak po Tajsku / Wykonanie
Etap 1:
Najpierw należy przygotować wodę do gotowania ryżu.
ok. 500 ml wody gotujemy razem z 3 szt.trawy cytrynowej na małym ogniu przez minimum 1h. Cały olej z trawy cytrynowej oraz aromat musi zostać wydobyty podczas gotowania. Po tym czasie wyjmujemy trawę cytrynową i wyrzucamy. Ryż gotujemy wg.przepisu na opakowaniu w wodzie z trawy cytrynowej.
Przygotowujemy warzywa
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kolejno pokrojoną w piórka lub dużą kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, starty na tarce imbir który wcześniej obieramy ze skórki, pokrojone w krążki papryczki chilli, pokrojoną w dość dużą kostkę czerwoną paprykę, wrzucamy porwane na kawałki listki kaffiru. Smażymy około 5 minut w celu wydobycia się wszystkich aromatów oraz zrumienienia.
Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki.
Na tą samą patelnię dolewamy trochę oliwy i smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka, którego opruszamy solą i pieprzem. Po około 5 minutach posypujemy kurczaka 2 łyżkami brązowego cukru, smażymy chwilę mieszając i dodajemy sos sojowy oraz rybny, smażymy do czasu aż kurczak będzie miękki .
Po tym czasie dorzucamy warzywa z miseczki i całość smażymy na wolnym ogniu około 10 min dłużej.
Etap 2:
Przygotowujemy sos w osobnym małym garnku:
zagotowujemy wodę razem z sosami (rybnym ,sojowym i słodko-kwaśnym) zagęszczamy lekko wodą z mąką * pół szklanki wody i 2 łyżki mąki. Mieszamy całość aż do zagęszczenia się sosu. Sos ma być tylko lekko gęsty.
Etap 3:
Wlewamy do kurczaka, mieszamy wszystko razem, trzymamy chwilę na małym ogniu.
Na talerz układamy ryż z kurczakiem, posypujemy obficie świeżą poszatkowaną kolendrą, która daje niepowtarzalny smak całemu daniu.
Zapraszam Cię do sprawdzenia 🙂 inne przepisy na obiad jak również zajrzyj do sklep.panikucharka.pl
Smacznego 🙂