Kurczak po Tajsku

Danie pikantne.

Kurczak po Tajsku

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 gram piersi z kurczaka
  • świeży imbir ok. 5cm
  • 2 świeże chilli (jeśli ma być mniej ostre wystarczy tylko 1 chilli)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • świeża kolendra
  • 1 czerwona papryka
  • 4 liście kaffiru * listki od trawy cytrynowej
  • 3 sztuki świeżej trawy cytrynowej
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
  • ryż

Składniki na  sos:

  • 300 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 4 łyżki gotowego gęstego sosu do kurczaka słodko-ostrego
  • trochę mąki do zagęszczenia

Przepis kurczak po Tajsku / Wykonanie

 

Etap 1:

Najpierw należy przygotować wodę do gotowania ryżu.

ok. 500 ml wody gotujemy razem z 3 szt.trawy cytrynowej na małym ogniu przez minimum 1h. Cały olej z trawy cytrynowej oraz aromat musi zostać wydobyty podczas gotowania. Po tym czasie wyjmujemy trawę cytrynową i wyrzucamy. Ryż gotujemy wg.przepisu na opakowaniu w wodzie z trawy cytrynowej.

Przygotowujemy warzywa

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kolejno pokrojoną w piórka lub dużą kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, starty na tarce imbir który wcześniej obieramy ze skórki, pokrojone w krążki papryczki chilli, pokrojoną w dość dużą kostkę czerwoną paprykę, wrzucamy porwane na kawałki listki kaffiru. Smażymy około 5 minut w celu wydobycia się wszystkich aromatów oraz zrumienienia.

Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki.

Na tą samą patelnię dolewamy trochę oliwy i smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka, którego opruszamy solą i pieprzem. Po około 5 minutach posypujemy kurczaka 2 łyżkami brązowego cukru, smażymy chwilę mieszając i dodajemy sos sojowy oraz rybny, smażymy do czasu aż kurczak będzie miękki .

Po tym czasie dorzucamy warzywa z miseczki i całość smażymy na wolnym ogniu około 10 min dłużej.

Etap 2:

Przygotowujemy sos w osobnym małym garnku:

zagotowujemy wodę razem z sosami (rybnym ,sojowym i słodko-kwaśnym) zagęszczamy lekko wodą z mąką * pół szklanki wody i 2 łyżki mąki. Mieszamy całość aż do zagęszczenia się sosu. Sos ma być tylko lekko gęsty.

Etap 3:

Wlewamy do kurczaka, mieszamy wszystko razem, trzymamy chwilę na małym ogniu.

Na talerz układamy ryż z kurczakiem, posypujemy obficie świeżą poszatkowaną kolendrą, która daje niepowtarzalny smak całemu daniu.

Kurczak po Tajsku

Zapraszam Cię do sprawdzenia 🙂 inne przepisy na obiad jak również zajrzyj do sklep.panikucharka.pl

Smacznego 🙂