leczo z cukinią

Leczo to pyszne danie jednogarnkowe, moje jest typowo wegetariańskie, z ziołami i czosnkiem.

Przepis na 4 osoby:

Składniki:

  • 2 zielone cukinie
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 2 duże marchewki
  • pół selera
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • oregano, zioła prowansalskie
  • 3 łyżki keczupu ostrego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • pieprz, papryka ostra
  • oliwa
    (do leczo można dodać też dodatkowo inne warzywa jak: pieczarki, papryka, seler naciowy – dowolność jest duża, ja akurat takie miałam warzywa w lodówce)

Leczo wykonanie:

W bardzo głębokiej patelni lub garnku, na oliwie przysmażam pokrojoną w dużą kostkę cebulę.
Dodaję pokrojonego w dużą kostkę selera oraz identycznie marchewkę.
Kostkę bulionową rozpuszczam w 0,5 szkl wrzątku i dodaję do garnka.
Duszę pod przykrywką jakieś 15 min na średnim ogniu.
Następnie dodaję pokrojoną w dużą kostkę cukinię, a za jakieś 10 minut dokładam pokrojoną na grubo kapustę pekińską.


Posypuję ziołami oraz przyprawami, dodaję keczup oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Leczo duszę na wolnym ogniu do miękkości.

leczo z cukinią

leczo z cukinią

Smacznego 🙂

Sprawdź także inne pomysły na obiad