Leczo to pyszne danie jednogarnkowe, moje jest typowo wegetariańskie, z ziołami i czosnkiem.
Przepis na 4 osoby:
Składniki:
- 2 zielone cukinie
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 duże marchewki
- pół selera
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- oregano, zioła prowansalskie
- 3 łyżki keczupu ostrego
- 1 kostka bulionu warzywnego
- pieprz, papryka ostra
- oliwa
(do leczo można dodać też dodatkowo inne warzywa jak: pieczarki, papryka, seler naciowy – dowolność jest duża, ja akurat takie miałam warzywa w lodówce)
Leczo wykonanie:
W bardzo głębokiej patelni lub garnku, na oliwie przysmażam pokrojoną w dużą kostkę cebulę.
Dodaję pokrojonego w dużą kostkę selera oraz identycznie marchewkę.
Kostkę bulionową rozpuszczam w 0,5 szkl wrzątku i dodaję do garnka.
Duszę pod przykrywką jakieś 15 min na średnim ogniu.
Następnie dodaję pokrojoną w dużą kostkę cukinię, a za jakieś 10 minut dokładam pokrojoną na grubo kapustę pekińską.
Posypuję ziołami oraz przyprawami, dodaję keczup oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Leczo duszę na wolnym ogniu do miękkości.
Smacznego 🙂
Sprawdź także inne pomysły na obiad