Pomysł na obiad wielkanocny – Pierś z kaczki z sosem malinowym
Pierś z kaczki z sosem malinowym
Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy
4 porcje
Składniki:
4szt. fileta z kaczki
Marynata:
1 op. przyprawy do piernika
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka pieprzu czerwonego
Sos:
300g malin
1 łyżka oleju
2 łyżeczki miodu
½ papryczki chili
sól
Wykonanie:
Składniki Marynaty rozetrzeć w moździerzu. Natrzeć przyprawami filety z kaczki, przykryć i odstawić na dobę do lodówki.
Sos:
Papryczkę chili posiekać w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić papryczkę i chwilę przesmażyć. Dodać maliny i miód, zagotować. Maliny przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.
Fileta położyć skórą do dołu na zimnej patelni i na wolnym ogniu smażyć 8-10 minut pod przykryciem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5-7 minut pod przykryciem.
Po usmażeniu pierś zdjąć z patelni na deskę na 2 minuty by nam odpoczęła. Pokroić na plastry grubości 1 cm trzymając nóż pod kątem 45* do deski.
Podawać z sosem malinowym i kluskami śląskimi
www.dwor-korona.pl