Rozsmakuj się w tradycyjnym polskim obiedzie

Schabowy z ziemniakami i mizerią: Chrupiąca, złocista panierka na kotlecie schabowym z kawałkami soczystego, różowego mięsa w środku. Obok ułożone są obrane ziemniaki w mundurkach i miseczka z zieloną, chłodzącą mizerią. Wszystko wygląda niezwykle apetycznie!

Nic nie rozpala apetytów tak, jak zapachy unoszące się z rodzinnej kuchni. Dzisiejszy przepis zabierze nas w kulinarną podróż po tradycyjnej polskiej kuchni. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków i aromatów!

Żurek

Tradycyjny obiad w Polsce często rozpoczyna się od zupy. Dziś proponuję pyszną żurek na zakwasie z kiełbasą, jajkiem i majerankiem. Ta wyrazista zupa żurowa (tradycyjny żurek) z charakterystycznym kwaskowatym posmakiem na pewno nie pozostawi nikogo obojętnym.

Przepis na Żurek na zakwasie (4 porcje):

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 szklanką zakwasu żurowego lub kwaśnej żurawiny
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 4 kawałki kiełbasy wędzonej lub białej kiełbasy
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcja przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion, dodaj zakwas i ziemniaki. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
  2. Dodaj cebulę, czosnek i majeranek. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
  3. Dodaj pokrojone w plastry kiełbaski i ugotowane na twardo jajko. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Podawaj gorącą żurek z pajdą świeżego chleba.

Po rozgrzewającej zupie czas na główne danie – prawdziwy klasyk polskiej kuchni, doskonały na obiad, czyli schabowy z ziemniakami i mizerią. Ten smażony kawałek mięsa wieprzowego z chrupiącą, złocistą panierką nie może się nie podobać!

Ogórek na mizerię

Przepis na Schabowy z ziemniakami i mizerią (4 porcje):

Składniki:

  • 4 cienkie schabowe z szynki wieprzowej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej roślinny do smażenia
  • 8 średnich ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
  • 1 ogórek zielony, pokrojony w plasterki
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcja przygotowania dania:

  1. Rozbij schabowe na cienkie plastry, obsyp je solą i pieprzem.
  2. Zmocz schabowe w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż schabowe na złocisty kolor z obu stron, aż będą chrupiące.
  4. Przygotuj mizerię mieszając pokrojony ogórek, cebulę, ocet, oliwę oraz doprawiając solą i pieprzem.
  5. Podawaj gorące schabowe z ziemniakami i przygotowaną wcześniej mizerią.

Ten pełen tradycji i smaków obiad z pewnością zaspokoi gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Smacznego!

Mam nadzieję, że ten artykuł z przepisami na polski obiad pobudzi Wasze kubki smakowe! Smacznego!