Składniki:
- bułki do hamburgerów duże xxl
- sałata lodowa
- pomidory
- ogórek zielony
- cebula czerwona
- sól, pieprz
- sos hamburgerowy kupny
- majonez gęsty
- kotlety do hamburgerów wołowe, zrobione samemu.
- plastry żółtego sera
Domowy Cheeseburger – Wykonanie
Bułki przekrajmy na pół i podpiekamy w piekarniku na 190C przez 5-8 min (aż będą mocno ciepłe, ale pilnujmy by ich nie wysuszyć).
Smarujemy spód bułki majonezem, układamy warstwowo warzywa oraz kotlet z plastrem sera (w dowolnej kolejności, przy czym kotlet powinien być w środku, pomiędzy dwiema warstwami warzyw) w środkowej warstwie smarujemy sos hamburgerowy oraz przyprawy. Bułkę górną smarujemy majonezem lub sosem jak kto woli i przykrywamy całość.
Sałatę lodową do cheeseburgerów siekamy na drobne paski.
Kotlety wołowe do cheeseburgerów: 4-5 szt
Składniki:
- 500 gr mięsa wołowego
- 1 jajko
- plastry żółtego sera
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej
Cebulę obrać, posiekać w drobniutką kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce z mięsem, wyrobić na gładką masę, podzielić na 4-5 kulki mięsne które, spłaszczamy na cienki kotlet i smażymy na grillowej patelni (jeśli używamy zwykłej patelni polewamy odrobiną oleju). Na każdym kotlecie układamy plaster żółtego sera, przykrywamy pokrywką i na najmniejszym gazie lub funkcji grzewczej trzymamy do momentu rozpuszczenia się sera.
Smacznego!