Domowy cheeseburger

Domowy cheeseburger

Składniki:

  • bułki do hamburgerów duże xxl
  • sałata lodowa
  • pomidory
  • ogórek zielony
  • cebula czerwona
  • sól, pieprz
  • sos hamburgerowy kupny
  • majonez gęsty
  • kotlety do hamburgerów wołowe, zrobione samemu.
  • plastry żółtego sera

Domowy Cheeseburger – Wykonanie

Bułki przekrajmy na pół i podpiekamy w piekarniku na 190C przez 5-8 min (aż będą mocno ciepłe, ale pilnujmy by ich nie wysuszyć).

Smarujemy spód bułki majonezem, układamy warstwowo warzywa oraz kotlet z plastrem sera (w dowolnej kolejności, przy czym kotlet powinien być w środku, pomiędzy dwiema warstwami warzyw) w środkowej warstwie smarujemy sos hamburgerowy oraz przyprawy. Bułkę górną smarujemy majonezem lub sosem jak kto woli i przykrywamy całość.

Sałatę lodową do cheeseburgerów siekamy na drobne paski.

Domowy cheeseburger

Kotlety wołowe do cheeseburgerów: 4-5 szt

Składniki:

  • 500 gr mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • plastry żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 4 łyżki bułki tartej

Cebulę obrać, posiekać w drobniutką kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce z mięsem, wyrobić na gładką masę, podzielić na 4-5 kulki mięsne które, spłaszczamy na cienki kotlet i smażymy na grillowej patelni (jeśli używamy zwykłej patelni polewamy odrobiną oleju). Na każdym kotlecie układamy plaster żółtego sera, przykrywamy pokrywką i na najmniejszym gazie lub funkcji grzewczej trzymamy do momentu rozpuszczenia się sera.

Smacznego!