Hummus składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy lub sucha namoczona przez całą noc w wodzie
  • 2 łyżki jasnej łagodnej tahini (pasta sezamowa)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół soku z małej cytryny
  • 60 ml wody lub woda po cieciorce z puszki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego, jeśli lubimy
  • oliwa z oliwek do polania
  • ostre papryczki jalapenos posiekane( opcjonalnie)

Hummus przepis wykonanie:

Do blendera wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, wszystko razem miksujemy na gładką jednolitą masę. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek.

Na wierzch jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki posypujemy ostrą pokrojoną papryczką jalapenos / chilli (może być świeża lub marynowana). Jemy z chlebkami pita, tortillą, bagietką, warzywami.

Smacznego!

Sprawdź również inne przepisy na PaniKucharka.pl