Hummus składniki:
- 1 puszka ciecierzycy lub sucha namoczona przez całą noc w wodzie
- 2 łyżki jasnej łagodnej tahini (pasta sezamowa)
- 1 ząbek czosnku
- pół soku z małej cytryny
- 60 ml wody lub woda po cieciorce z puszki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego, jeśli lubimy
- oliwa z oliwek do polania
- ostre papryczki jalapenos posiekane( opcjonalnie)
Hummus przepis wykonanie:
Do blendera wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, wszystko razem miksujemy na gładką jednolitą masę. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek.
Na wierzch jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki posypujemy ostrą pokrojoną papryczką jalapenos / chilli (może być świeża lub marynowana). Jemy z chlebkami pita, tortillą, bagietką, warzywami.
Smacznego!
Sprawdź również inne przepisy na PaniKucharka.pl