Czas: 3 godziny
Ilość szt. 6
BEZA
SKŁADNIKI:
6 białek
300g cukru drobnego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
BEZA WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Pod koniec powoli po łyżce dodajemy rozdrobniony cukier.
Na samym końcu dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Blaszkę ścielimy papierem do pieczenia.
Bezę wykładamy w odstępach minimum 5 cm od siebie. Przygotowujemy 12 krążków o krążki średnicy 5 cm i wysokości 2cm.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 °C i w tej temperaturze suszymy bezę przez 10 min, później zmniejszamy temperaturę na 110 °C i suszymy następne 2,5 godziny .
Wyłączamy piekarnik i w zamkniętym pozwalamy bezie ostygnąć.
W trakcie całego procesu suszenia ani razu nie otwieramy piekarnika!
FRUŻELINA WIŚNIOWA:
SKŁADNIKI:
500g Wiśnie drylowane (mogą być mrożone)
50g cukru pudru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
WYKONANIE:
Wiśnie zasypujemy cukrem w rondelku i zagotowujemy na małym ogniu. Ze skrobi ziemniaczanej i odrobiny wody sporządzamy zawiesinę, którą zagęszczamy gotujące się wiśnie. Frużelinę odstawiamy do wystygnięcia.
KREM MASCARPONE
SKŁADNIKI:
500g sera mascarpone (min. 82% tłuszczu)
600g śmietanki 36%
15g cukru waniliowego
WYKONANIE:
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy cukier waniliowy. Do bitej śmietany dodajemy mascarpone i dokładnie, ale krótko mieszamy wszystkie składniki.
Jeden blat bezowy układamy na talerzu i obficie smarujemy kremem. Nakładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy drugim blatem.
Tak postępujemy ze wszystkimi krążkami bezy.
Krem i frużelinę najlepiej nakładać na bezę tuż przed samym podaniem, w przeciwnym razie beza namoknie i straci swoją chrupkość
Smacznego 🙂
Opracowanie: www.dwor-korona.pl