Mini Snacki Pleśniowe to miniaturowe formy salami, w delikatnej, jadalnej osłonce. Wysoka mięsność jest potwierdzeniem ich znakomitej jakości. Nie zawierają dodatku fosforanów, ani sztucznych barwników. Znakomite jako przekąska, podana na desce wędlin, a także składnik makaronowej sałatki, podanej na rukoli, z dodatkiem bazyliowego dressingu.
Składniki na sałatkę:
1 opakowanie Mini Snacków Pleśniowych Sokołów
2 garści rukoli
1 garść suchego makaronu
8 truskawek
1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki na dressing:
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
1 płaska łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego białego
1 garść liści bazylii
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji. Makaron gotujemy, przelewamy zimną wodą, a po przeschnięciu skrapiamy oliwą z oliwek. Salamitki wsuwamy w makaronowe rurki, a następnie przekrawamy ukośnie na pół. Pomidorki kroimy na połówki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, pomidorki, truskawki i makaron z salamitkami. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy orzeszkami pinii.