Składniki do sałatki:
- 1 tofu naturalne
- mieszanka sałat
- czerwona cebula
- Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju OLE!
- awokado
Marynata do tofu:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru startego na drobnej tarce
- olej
Sos do sałatki:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami
- łyżka octu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny ( opcjonalnie)
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatka z suszonymi pomidorami i dodatkami. Tofu kroimy w grube plastry. Zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na min. godzinę.
Łączymy składniki sosu do sałatki, po czym także odstawiamy. Awokado obieramy i kroimy w grube plastry. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę starty imbir oraz czosnek. Dodajemy tofu i chwilę smażymy na złocisty kolor. Na talerzu rozkładamy sałatę, suszone pomidory, awokado, cebule oraz tofu. Całość polewamy sosem.
Życzę bardzo smacznego 🙂 a może chcesz sprawdzić inne przepisy na sałatki?