Jesienna owsianka ze świeżą gruszką, orzechami, suszoną morelą i śliwką, żurawiną, cynamonem, sosem z daktyli.
Składniki:
- mleko,
- płatki,
- syrop z daktyli,
- gruszka,
- bakalie,
- żurawina suszona
Wykonanie, przepis na owsiankę
Jak przygotować owsiankę? Do 1 szklanki chudego mleka które wlewam do rondelka dodaję 3 łyżki płatków owsianych, gotuję na małym ogniu 5 min, odstawiam aby zgęstniało pod przykryciem. Jeśli jest zbyt gęste (a takiego nie lubię właśnie) dodaję mleka. Oczywiście można ugotować owsiankę tylko na wodzie lub wodzie z dodatkiem mleka (jak chcecie i jak lubicie) często też gotuję na mleku roślinnym. Na samej wodzie nie lubię bo mi nie smakuje. Nie dodaję do owsianki ani soli ani cukru, wszystkie pozostałe dodatki wystarczą i dodadzą smaku.
Gruszkę obieram ze skóry, kroję w kostkę, owoce suszone kroje na mniejsze kawałki, dodaję różne orzechy, suszoną żurawinę, mieszam całość i posypuję na wierzchu cynamonem, na końcu polewam syropem z daktyli który jest pyszny (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością, ja kupiłam w sklepie zielarskim super zaopatrzonym).
Pyszna? Smacznego! 🙂
PS sprawdź również inne szybkie przepisy śniadaniowe na moim blogu lub zainspiruj się pysznym śniadaniem na weekend