Jesienna owsianka ze świeżą gruszką, orzechami, suszoną morelą i śliwką, żurawiną, cynamonem, sosem z daktyli.

Składniki:

  • mleko,
  • płatki,
  • syrop z daktyli,
  • gruszka,
  • bakalie,
  • żurawina suszona

Wykonanie, przepis na owsiankę

Jak przygotować owsiankę? Do 1 szklanki chudego mleka które wlewam do rondelka dodaję 3 łyżki płatków owsianych, gotuję na małym ogniu 5 min, odstawiam aby zgęstniało pod przykryciem. Jeśli jest zbyt gęste (a takiego nie lubię właśnie) dodaję mleka. Oczywiście można ugotować owsiankę tylko na wodzie lub wodzie z dodatkiem mleka (jak chcecie i jak lubicie) często też gotuję na mleku roślinnym. Na samej wodzie nie lubię bo mi nie smakuje. Nie dodaję do owsianki ani soli ani cukru, wszystkie pozostałe dodatki wystarczą i dodadzą smaku.

Gruszkę obieram ze skóry, kroję w kostkę, owoce suszone kroje na mniejsze kawałki, dodaję różne orzechy, suszoną żurawinę, mieszam całość i posypuję na wierzchu cynamonem, na końcu polewam syropem z daktyli który jest pyszny (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością, ja kupiłam w sklepie zielarskim super zaopatrzonym).

Pyszna? Smacznego! 🙂

PS sprawdź również inne szybkie przepisy śniadaniowe na moim blogu lub zainspiruj się pysznym śniadaniem  na weekend